Дома Здравје Зошто некои луѓе не се заразуваат со корона?

Зошто некои луѓе не се заразуваат со корона?

507
0

Иако ова е мал процент, некои луѓе се чини дека се отпорни на КОВИД-19.

Резултатите од новата студија објавена во списанието Nature објаснуваат зошто некои луѓе се отпорни на КОВИД-19 дури и ако живеат со лице кое е заразено. Всушност, меѓународен тим научници сè уште се надева на конкретен одговор на ова прашање и сака да утврди дали можеби постојат одредени гени кои треба да се проучуваат за да се развијат нови третмани кои можат да помогнат во борбата против болеста.

Оваа група на луѓе се разликува од оние чиј имунитет успешно се бори против вирусот кога ќе се заразат или оние кои доживуваат многу благи симптоми или се вакцинирани.

Ако вирусот не може да се поврзе со клетките и да се размножи, имунолошкиот систем воопшто не го ни забележува вирусот. Научниците мислат дека токму тоа може да им се случи на луѓето кои се отпорни на вирусот.

Сакаме да откриеме кои се овие супер луѓе кои се резистентни и зошто се отпорни, изјави доктор Дон Вин, специјалист за заразни болести.

Вин е експерт од Канада кој ги собрал оние кои биле изложени на вирусот, но не се разболеле и оние чиј имунолошки систем не покажал знаци на пенетрација на вирусот.

ШТО Е ВО ПРАШАЊЕ?
„Има луѓе кои доаѓаат во болница болни со тешки симптоми, но во нивното семејство има лице кое е позитивно на вирусот, кое е тестирано и кое не видело знаци на инфекција“, додаде тој, објаснувајќи како тоа може да биде рече по проучувањето на антителата и Т клетка на имунолошкиот систем која ќе открие дали некогаш се сретнал со вирусот природна инфекција.

Вин рече дека целта на овој проект е да се развијат третмани кои можат да ја спречат инфекцијата на самиот почеток, многу поефикасни од вакцината, што секако е одлично средство за заштита, но луѓето кои се вакцинирани сепак можат да се заразат и да го шират вирусот.

Кога би можеле да го запреме тој почетен процес, процесот на инфекција, би можеле да откриеме и како би завршиле пандемиите, објаснува Вин.

Бидејќи веќе има собрано 1.000 луѓе, планот е да се спореди контролната група со оние кои биле изложени на инфекција за да се идентификуваат гени кои можат да го спречат развојот и размножувањето на вирусот. Откако ќе се идентификуваат овие генетски варијации, фокусот ќе се префрли на протеините произведени од гените и прашањето дали тие нудат заштита од инфекција.

ЗОШТО Е ВАЖНО ОВА ИСТРАЖУВАЊЕ?
Низ човечката историја имало примери на луѓе кои биле изложени на вируси како маларија, ХИВ и норовируси, но никогаш не биле заразени.

„Кај сите овие инфекции, гледаме дека има групи на луѓе кои се изложени на вирусот, но остануваат здрави, а потоа се изолираат молекулите одговорни за отпорноста, а некои се користат во терапии со лекови“, заклучува научникот.

Извор: ordinacija.hr

Претходна објаваАко имате висок крвен притисок, не треба да ги јадете овие намирници
Следна објаваЛАДНИ ТЕСТЕНИНИ (рецепт)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име