Зошто младиот кромид е добар за луѓето со дијабетес?
Покрај тоа што е полн со хранливи материи, најголемата предност на младиот кромид е што најчесто се јаде сиров, па не се намалуваат ефектите од бројните минерали и витамини.
Кромидот е богат со бројни хранливи материи и витамини, а нивната најголема здравствена предност е тоа што најчесто се јаде сиров. Тогаш уделот на хранливи материи е многу поголем отколку во случајот со термичка обработка. Со своите хранливи својства, младиот кромид позитивно влијае на кардиоваскуларниот систем, нервниот и скелетниот систем, како и на здравјето на очите и забите.
Кромидот се јаде сиров, што има најголем здравствен потенцијал
Хранливи материи и витамини, кои се наоѓаат во младиот кромид, се фосфор, магнезиум, фолна киселина, калциум, витамини А , К, Ц и витамини Б1 и Б2. Оваа нискокалорична пролетна храна има малку јаглехидрати, масти и калории, но е богата со антиоксиданси, кверцетин и соединенија богати со сулфур.
Младиот кромид се смета за чувар на кардиоваскуларниот систем. Растителниот пигмент кверцетин го спречува развојот на атеросклероза, додека витаминот Ц и витаминот А, благодарение на нивното антиоксидантно дејство, го намалуваат воспалението во телото. Сулфурното соединение од млад млад кромид спречува зголемување на крвниот притисок, како и срцев и мозочен удар. Исто така, младиот кромид е богат со влакна неопходни за добро варење и функционирање на дигестивниот систем.
Поради витаминот К , а со тоа и поради подобро искористување на калциумот во организмот, младиот кромид придонесува за зголемување на густината на коските, а со оглед на тоа што содржи и одредени количини на флуор, тој е важен и за здравјето на забите.
Исто така, кромидот може да одржува соодветно ниво на шеќер во крвта
Флавоноидите и сулфурните соединенија од младиот кромид имаат антиинфламаторно дејство и на тој начин го штитат организмот од многу видови болести. Иако младото лукче сам по себе нема лековито дејство, но како дел од целокупната, здрава исхрана, се покажа дека е една од добрите намирници препорачани за луѓето со дијабетес. Имено, истражувањата покажаа дека младиот кромид е многу погоден за луѓето со дијабетес поради хромот – минерал кој го контролира дијабетесот . Се смета дека недостатокот на хром предизвикува отпорност на инсулин, кој најчесто му претходи на дијабетесот. Исто така, алил-пропил-дисулфид, единствен од млад кромид, го стимулира лачењето на инсулин важен за одржување на нормално ниво на шеќер во крвта.
Хромот од кромидот го подобрува метаболизмот на шеќерот во крвта
Хромот, како есенцијален минерал, се смета дека е од особено значење за луѓето со дијабетес, бидејќи хром пиколинат е особено ефикасен во намалувањето на нивото на шеќер во крвта. Според наодите од студијата, хром пиколинат може да има значително влијание врз дијабетесот бидејќи го намалува нивото на инсулин и го подобрува метаболизмот на шеќерот во крвта и кај дебелите луѓе и кај луѓето со дијабетес тип 2. Исто така, сите студии кои користеле суплементи на хром пиколинат за нарушена нетолеранција на гликоза и дијабетес покажа позитивен ефект.