Дома Здравје Зошто медот се кристализира?

Зошто медот се кристализира?

461
0

Медот е еден од најпопуларните и најчесто користените засладувачи со извонредни здравствени придобивки . Го сакаме во чајот, но и да го намачкаме на парче леб, или да го користиме во приготвувањето на оброците… Посебно го користиме во постудените месеци. Ако некогаш сте забележале дека медот ви се кристализирал, дознајте зошто во продолжение и најдете одговори на други можни прашања.

Вештачкиот мед е со иста боја и вкус како што пишува. Само што го направил човек од шеќерен сируп , најчесто пченкарен сируп и меласа, на кои се додава цветна арома. Во вториот случај се добива од вистински мед, со додавање на шеќер и некои киселини.

Природниот мед го произведуваат пчелите од нектар или мана . Пчелите во кошницата обработуваат нектар или мана, го кондензираат, го мешаат секретот на сопствените жлезди и потоа го складираат во саќе ќелии. Медот се добива од саќе со центрифугирање. Не е дозволено додавање никаква материја во медот наменет за маркетинг, ниту одземање на состојките карактеристични за медот. Меѓутоа, често се случува медот да кристализира пред да можеме да го конзумираме. Премин од течна во цврста форма.

Отстранете го
Стапката на кристализација на медот зависи од следниве фактори : видот на медот, количината на шеќер во него (медот со поголема содржина на фруктоза се кристализира побавно, како што се медот од багрем и костенот, додека медот што содржи повеќе гликоза кристализира побрзо, како што е цветниот мед. ), температурата и времето на складирање на медот (кристализацијата се забрзува со складирање на мед на температура помеѓу 10 и 18 степени Целзиусови, а пониските температури го забавуваат процесот на кристализација), содржината на вода во медот (медот со помала содржина на вода се кристализира побрзо) и присуство на кристални јадра.

Ова може да се случи со секаков вид мед. Доколку се случи тоа, едноставно ставете ја теглата со мед во сад со вода, но на максимални 40 степени Целзиусови, советуваат експертите. Премногу високите температури ги оштетуваат или уништуваат корисните состојки. Затоа, никогаш не додавајте мед во премногу топол чај .

Извор: Active Si

Google search engine
Претходна објаваХрана која штити од настинка
Следна објаваРецепт: Полнето пилешко од рерна

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име