Дома Психолошки совети Зошто луѓето сакаат да озборуваат?

Зошто луѓето сакаат да озборуваат?

210
0

Зошто луѓето сакаат да озборуваат? Психолозите имаат објаснување. Се смета дека озборувањето влијае на социјалната кохезија.

„Луѓето често се обидуваат да го дефинираат озборувањето како негативна или злонамерна дискусија за другите луѓе, но тоа е само взаемно споделување на социјални информации“, објаснува психологот Дејвид Ладен. Тој за порталот Everyday Health изјави дека озборувањата се класифицирани како секој разговор што го водиме за луѓе кога тие не се присутни.

Интересно, околу три четвртини од озборувањата се неутрални и донекаде досадни, наместо исклучиво позитивни или негативни.

„Ние сме социјални суштества и треба да знаеме што се случува во нашата социјална средина, така што озборувањето е многу корисно во тој случај. „Не мора да сретнеме некого за да имаме идеја за тоа каков е тој затоа што другите луѓе ни кажуваат за нивните искуства со него“, вели Луден.

Претходна објаваВински оцет дел од народната медицина
Следна објаваИма рок на траење за парфемот – Еве колку е долг

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име