Дома Интересно Зошто дождот има специфичен „мирис“?

Зошто дождот има специфичен „мирис“?

309
0

Во моментот кога капка вода удира во земјата и се формира мала локва, во неа се формираат воздушни меури невидливи за човечкото око. Овие меурчиња потоа акумулираат микрони честички од почвата ослободени од ударот на капките дожд на земјата.

Истражувачите од МИТ објаснија во списанието Nature како точно се создава мирисот на дождот, дури и зошто се случува дождот да не го има секогаш истиот мирис, односно понекогаш мирисот е посилен, понекогаш послаб.

Петрихор е комбинација од неколку мириси, од кои три се доминантни: алкохолот геосмин, кој се создава од дејството на бактериите во почвата и и дава карактеристичен мирис, жолто масло кое го произведуваат растенијата и озон, чија молекула содржи три атоми кислород. , а се формира како резултат на моќни електрични молњски празнења во атмосферата .

Научниците го открија точниот начин на формирање на петрихорот гледајќи 250 пати забавени снимки од капки кои паѓаат на 28 различни видови почва. Во моментот кога капка вода удира во земјата и се формира ситна локва, како резултат на ударот, во неа се создаваат воздушни меури, невидливи за човечкото око. Овие меурчиња потоа акумулираат микрони честички од почвата ослободени од ударот на капките дожд на земјата. Така се раѓа Петрихор.

Но, за да може да го помирисаме, меурчињата од локвата треба да испливаат на површината и да пукнат за да го ослободат мирисот и потоа да ги разнесат ветер, лахор, бура, што и да е. Секој пенлив пијалок, од пенливо вино до безалкохолни пијалоци, делува на ист начин.

Интензитетот на мирисот на дождот зависи од три фактори: порозноста на почвата, нејзината влажност и силата на капките дожд што ја погодуваат почвата. Колку е посува почвата, толку повеќе честички ќе се ослободат кога ќе паднат капките дожд. Доколку капка дожд удри во попорозна почва, постои поголема можност да се формираат меурчиња кои ги акумулираат ослободените честички, што исто така придонесува за интензитетот на мирисот на дождот.

Нешто неочекувано, се покажа дека најслабиот мирис на дожд се создава кога капките најсилно ќе удрат во земјата. Прво, затоа што таквата капка се апсорбира многу побрзо, а насилните капки обично значат дожд, а со тоа и брзо акумулирање на слој вода на земјата. Значи, ако капка удри во веќе акумулираната вода, честичките кои предизвикуваат мирис на дожд воопшто не се ослободуваат.

Причината за истражувањето на научниците од МИТ, ако некој помислил, не е само да се убие вишокот време, туку како резултат на истражување на присуството на честички во воздухот, односно загадувањето на воздухот што го дишеме“.

Претходна објава3 ЗАЧИНИ кои ги чистат белите дробови!
Следна објаваЛистовите зелка навистина помагаат при отечени и болни гради, користете ги вака

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име