Дома Живот Значење на елката и зошто ја украсуваме?

Значење на елката и зошто ја украсуваме?

378
0

Додека го украсувате вашиот дом за празниците, можеби ќе се запрашате за значењето на елката и потеклото на оваа забавната празнична традиција. Дознајте повеќе за симболиката поврзана со украсувањето на елката.

Историјата на елката:

Традицијата на елката може да биде постара од самиот Божиќ. Античките Египќани, античките Грци, германските култури од рана Европа и античките Римјани практикувале некоја верзија на церемонијата на украсување дрвја што сега ја поврзуваме со Божиќ. Во многу од овие култури, дрвјата биле симбол на вечен живот и плодност. Типичниот животен циклус на листопадно дрво, кое паѓаат неговите лисја во есен и зима, природно го потсетува човечкиот циклус на живот и смрт.

Уредувањето на дрвјата се поврзало со Божиќ во Германија во 16 век. За тоа време, селаните од Западна Германија започнаа традиција на украсување дрвја за да го прослават празникот Адам и Ева, годишната манифестација што се одржува на 24 декември. Во средината на 19 век, новогодишните елки биле популарна празнична декорација низ цела Европа и Америка.

Украсување новогодишна елка: значење и симболика…

Неколку симболи се силно поврзани со прославата на Божиќ како елката. Иако можеби не размислувате за тоа додека не ги запалите светлата оваа година, секоја божиќна декорација симболизира нешто важно.

Еве некои од најзначајните примери:

Во зависност од вашата позадина, светлата на вашата новогодишна елка можат да претставуваат светлина на Божјиот дух, важноста на просветлувањето или знаењето или топлината на семејната љубов.

Некои современи христијани веруваат дека црвените украси на елката се симбол на Христовата крв или жртва.

Традиционално, на врвот на елката се става везда или ангел. И двата симболи се многу важни во приказната за раѓањето на Исус.

Ленти и венци можат да значат врски што ги поврзуваат членовите на семејството за време на празниците и во текот на целата година.

Лично значење…

За многу луѓе, значењето на елката е главно лична работа. Традицијата на украсување елка е важна меморија од детството, а семејствата го споделуваат ова искуство со последователни генерации. За некои семејства, најскапоцени се оние што зафаќаат време и место во нивната историја, можеби нешто направено од дете или нешто купено на посебен одмор. Деновиве, секоја новогодишна елка е различна и значајна на свој начин.

Без оглед на потеклото на елката и значењето на традиционалните украси, јасно е дека овој зимзелен симбол е за нешто одлично за луѓето: духот на Божиќ и љубовта кон семејството.

Претходна објаваДенеска е Свети Никола
Следна објаваВака се прави најдобро варено вино!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име