Дома Здравје Знаци кои укажуваат на бавен метаболизам

Знаци кои укажуваат на бавен метаболизам

705
0

Бавниот метаболизам значи дека телото не може доволно брзо да ја претвори храната во енергија. Сепак, ретко кој може да објасни што точно е метаболизам или како функционира.

Метаболизмот ги претставува сите биохемиски процеси кои се случуваат во телото кога внесената храна се претвора во енергија.

Главните функции на метаболизмот се:

Конвертирање на енергијата од храната во енергија потребна за започнување на клеточните процеси.

Претворање на храната во градежни блокови за протеини, липиди, нуклеински киселини и некои јаглехидрати.

Елиминација на метаболички отпад.

Покрај тоа, зборот “метаболизам” често се однесува на варење и транспорт на супстанции помеѓу клетките низ телото. Терминот „метаболизам“ се користи и во популарната литература за исхрана за да ја означи стапката на согорување на калории во телото.

Постојат неколку симптоми кои може да укажуваат на бавен метаболизам:

Замор,

Сува кожа и коса,

Потребата за слатки,

Се дебелеете и покрај здравата исхрана,

Секогаш ти е ладно,

Вашето расположение често се менува,

Претходна објаваБрзото џвакање храна може да биде ПРИЧИНА за овој проблем
Следна објаваЛоша навика на родителите која ги прави децата депресивни

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име