Дома Психолошки совети Знаци кои покажуваат дека сте исклучително чувствителна личност

Знаци кои покажуваат дека сте исклучително чувствителна личност

327
0

Кога станува збор за она што психолозите го нарекуваат „многу чувствителни луѓе“, важно е да знаете дека некои знаци мора да се исполнат. Како што бојата на косата варира од личност до личност, така и светот и начинот на кој го доживуваме светот.

Терминот HSP ( високо чувствителни луѓе ) беше измислен од психологот д-р Елејн Арон и се користи за опишување на околу 15-20% од луѓето кои го доживуваат светот поинтензивно и подлабоко од просечниот човек. Таквите луѓе емоционално се исцрпуваат и ако некогаш ви кажале дека сте „премногу чувствителни“ или дека нечија критика ја сфаќате „премногу лично“, можеби припаѓате на оваа категорија на луѓе.

Чувствителноста на една личност може да се објасни на неколку начини, а токму по тоа се познати чувствителните луѓе. Премногу чувствителните луѓе понекогаш ја стекнуваат токму оваа тенденција кога се во прашање околностите и надворешните влијанија, како и емоциите што ги опкружуваат.

Не е веројатно дека понекогаш чувствителноста може да се карактеризира и преку недостиг на сон , некој погрешен збор кој некој ви го кажал, некој знак или потег што ве повредил или растажил, но и преку одредени животни ситуации низ кои можеби поминувате. Иако понекогаш некои реакции се нормални, постојат некои знаци по кои можете да препознаете дали припаѓате на оваа категорија на луѓе – и тогаш знаете како да се позиционирате соодветно.

Реагирате на силни светла, гласни звуци и нечија убавина
Што точно значи ова? Чувствителните луѓе доживуваат сензорно преоптоварување со едно или повеќе од нивните пет сетила, но исто така го доживуваат светот околу нив поинтензивно од другите.

Чувствувате потреба за мир
Покрај мирот, редовно чувствувате потреба да престанете да работите. Тоа точно значи дека барате одмор среде напорен период или прекумерна работа. Додека на некои им е доволна само затемнета просторија, други бараат приватен простор, мир и тишина, како што пишува stylist.

Вие сте под влијание на расположенијата на другите луѓе
Чувствителните луѓе се многу свесни за тоа како другите луѓе се расположени, а тоа многу влијае на нив бидејќи можат да се идентификуваат со нив. Истовремено избегнуваат се што има врска со насилство и суровост, а тоа се работи со кои исклучително тешко се справуваат и се обидуваат да ги избегнат колку што е можно повеќе, како и какви било притисоци или временски ограничувања за кои понатаму веруваат ги ограничува и доведува до зголемена анксиозност .

Имате богат внатрешен живот
Таквите луѓе не само што се повеќе во допир со своите мисли, чувства и емоции, туку и полесно сонуваат и визуализираат какви било можности. Освен тоа, чувствителните луѓе се многу совесни и се трудат да се погрижат да направат се како што треба, што често може да доведе до ставање под голем притисок.

Претходна објаваМали, но сигурни навики кои навистина ќе ве направат посреќни
Следна објаваИма причина зошто сакате црно кафе и темно чоколадо, велат експертите

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име