Дома Psychological advice Знак за ДЕМЕНЦИЈА што се јавува во устата: Доколку го почувствувате ова,...

Знак за ДЕМЕНЦИЈА што се јавува во устата: Доколку го почувствувате ова, обратете се на ДОКТОР!

2276
0

Знак за ДЕМЕНЦИЈА што се јавува во устата: Доколку го почувствувате ова, обратете се на ДОКТОР!

Деменцијата е специфична по тоа што значително го попречува секојдневниот живот


Сувата уста е еден од првите симптоми на оваа болест. Кога размислуваме за здравјето на нашите заби, првото нешто што ни паѓа на ум е светла насмевка и свеж здив, иако некои здравствени состојби можат да предизвикаат лош здив без разлика колку темелно ги четкаме и користиме конецот. Сепак, оралната хигиена е поврзана со нашето целокупно здравје на многу различни начини.

На пример, иако можеби нема автоматски да го поврзуваме здравјето на забите со кардиоваскуларното здравје, лошата орална хигиена е исто така поврзана со повисоки стапки на срцеви заболувања. Покрај тоа, состојбата на устата може да укаже на предупредувања за други здравствени проблеми, од тумори до хипертензија.

Може ли само еден витамин да спречи деменција?

Експертите тврдат дека посебно чувство во устата може да биде еден од првите показатели за деменција. „Деменцијата е нарушување што ја нарушува способноста на поединецот да запомни, размислува или донесува одлуки“, објаснува Џим Дан, геријатриски клинички советник и член на одборот на Senior Helpers. „Деменцијата не е специфична болест, туку општ термин што се користи за опишување на група симптоми специфични за губење на меморијата и други когнитивни оштетувања кои се доволно сериозни за да се мешаат во способноста на поединецот да ги извршува секојдневните активности“, рече тој. Иако не постои лек за деменција, раното откривање е сè уште важно. „Со третман и рана дијагноза, можеби ќе можете да ја забавите прогресијата на деменцијата и да ја одржите менталната функција подолг временски период“, вели Healthline. „Третманот може да вклучува лекови, когнитивен тренинг и терапија.

Некои рани симптоми на деменција може да се појават со години пред на лицето навистина да му се дијагностицира болеста. И за разлика од губењето на меморијата и конфузијата, сувата уста е потенцијален индикатор кој не е вообичаен симптом на когнитивно опаѓање. Зголемената заборавеност е добро познат симптом на деменција, а сувата уста е потенцијален ран симптом на деменција. „Иако сувата уста не е еден од најчестите рани знаци на деменција, тоа може да биде еден од првите показатели“, рече Рејмонд Дачило, директор на операции за здравствените услуги C-Care. Водата може да биде предизвик за оние со деменција, особено ако состојбата сè уште не е дијагностицирана“, тврди Дасило, додавајќи дека недостатокот на хидратација може да предизвика и намалување на производството на плунка, што доведува до сува уста.

Претходна објаваНема ништо што не лекува: Шест придобивки од маслото од кантарион
Следна објаваВитамини Б6 и Б12 – Храна за еластични вени

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име