Дома Светски дестинации Земјата што никогаш не престанува да нè фасцинира Исланд…

Земјата што никогаш не престанува да нè фасцинира Исланд…

247
0

Иако е дел од Европа, Исланд има сосема друга приказна – и не само една, Исланд е земја полна со љубопитства и контрасти, како мраз и оган.


Постои една земја што се смета за далечна дестинација иако е дел од Европа, чија култура е специфична иако е дел од Западот и чија географија е шарена книга. Станува збор за Исланд, земјата на мразот и огнот. Како и обично, нема да ве вознемируваме со стандардни информации за земјите кои се лесно достапни со два клика на глувчето, но ќе разгледаме некои од карактеристиките на луѓето и карактеристиките на земјата што ги прави толку посебни.


Невообичаена комбинација на нездрава и здрава храна…


Исланѓаните пијат најмногу кока-кола по глава на жител на Земјата. Според некои истражувања, просечен Исланѓанец пие дури 115 литри од овој пијалок годишно. Земјата, украсена со спектакуларна природа и мал број жители, не го избегна обратниот начин на живот на Западот, кој стигна до овој далечениот север.

Логично, дури и брзата храна не им е туѓа, тие исто така ја консумираат во големи количини.
Но, од друга страна, постои и друг вид традиција која е и здрава и невообичаена. Исланѓаните традиционално консумираат масло од црн дроб на бакалар кое има високо ниво на омега-3 масни киселини , како и витамини А и Д, уште од најрана возраст .


Земја без дрвја…


Иако природните знаменитости на Исланд се еден од неговите симболи, не може да се каже дека природата е недопрена. Исланд се нарекува и земја без дрвја. Според некои извори, веднаш по пристигнувањето на островот, Викинзите исекле поголем дел од шумите на Исланд за огревно дрво, а развојот на нови шуми го спречиле овците кои ги изеле сите млади дрвја додека паселе.Процесот на пошумување на големи голи површини на островот е во тек, пред се зимзелени дрвја и брези.


Голема потрошувачка на енергија…


Исланд користи најмногу електрична енергија по глава на жител од сите земји во светот. Долгите и темни зими треба да се загреат и осветлат, а земјата релативно лесно ја добива својата енергија; огромното мнозинство се добива од обновливи геотермални извори и хидроцентрали. И ниту реки ниту геотермални извори не недостасуваат во оваа земја со големина на Португалија.


Нетрпеливите потомци на Викинзите…


Исланѓаните немаат презимиња, но користат патроними што ги наследиле од Викинзите. Децата го добиваат името на нивниот татко со наставката son за синови, или dottir за ќерки. Една од етикетите прикачени на Исланѓаните е дека тие се нетрпеливи. Има малку жители во земјата и нема никаде големи колони или редови, така што тие не се навикнати да чекаат.


Исланд има околу 350.000 жители, од кои околу една третина се наоѓа во главниот град Рејкјавик. Бидејќи ова е остров од кој никој и никаде не може да замине толку лесно, тие веруваат дека ништо нема да избега ако малку задоцнат, па затоа се шпекулира дека се народ шточесто доцнат.
Една од најразвиените земји во светот…


Денес, Исланд е водечка земја во однос на родовата еднаквост со најмал јаз во приходите меѓу мажите и жените. Бидејќи тука ги споменуваме само необичностите, да не го заборавиме и генералниот факт дека таа е една од најразвиените земји во светот, чии жители се едни од најбогатите во светот. Делумно, можеби токму поради неговите необичности, од кои овде наведовме само дел.


Исланд, земјата на огнот и мразот, е една од земјите чија љубопитност ја препознаваат сите, но немаат намера да ја посетат. Постојат такви кои се плашат од студ, потоа оние кои се премногу далеку, оние кои повеќе ги привлекува друг вид дестинација, итн. Но никогаш не велете никогаш.

Претходна објаваЗагатка: Колку тигри можете да најдете на фотографијата? Решението е во самиот линк…
Следна објава5 трикови за негувана и здрава кожа во зима!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име