ЗЕБРА КОЛАЧ: ДЕСЕРТ ЗА КОЈ СЕ ЗБОРУВА (РЕЦЕПТ)
Подготовката на зебра колачот е навистина брзо и едноставно, а колачот одлично оди со шолја кафе или млеко. Ова е основен рецепт, а секако може малку да го збогатите со додавање на вкусови како рум, портокал или лимон.
Состојки:
5 јајца
250 гр шеќер
1 ванилин шеќер
350 гр обично брашно
1 прашок за пециво
150 мл + 3 лажици млака вода
250 мл масло
3 лажици какао во прав
3 супени лажици вода
Подготовка:
Измешајте ги белките додека не стегнат снег, а жолчките измешајте ги со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не станат пенасти.
Додадете масло и вода во измешаните жолчки, а потоа нежно измешајте ги просеаното брашно и прашокот за пециво. На крајот нежно измешајте го снегот од белката. Смесата поделете ја на два еднакви дела и на едниот додајте какао и вода (3 лажици).
Обложете округла тава за печење со мрсна хартија. Земете една лажица од жолтата смеса и истурете ја во центарот на калапот. Потоа земете една лажица од темната смеса и ставете ја во средината на светлата смеса и наизменично додавајте ги смесите додека не ги потрошите.
Колачот се пече на температура од 180 степени 30-35 минути во зависност од рерната. Користете чепкалка за заби за да проверите дали е испечена. Изладената зебра колач посипете ја со шеќер во прав и послужете.