Дома Health ЗГОЛЕМЕНИ ЛИМФНИ ЖЛЕЗДИ КАЈ ДЕЦАТА

ЗГОЛЕМЕНИ ЛИМФНИ ЖЛЕЗДИ КАЈ ДЕЦАТА

606
0

Зголемени лимфни жлезди кај децата

Зголемувањето на периферните лимфни жлезди кај децата е честа појава во секојдневната педијатриска пракса и причина за загриженост на родителите.

Децата постојано се изложени на разни микроорганизми. Со оглед на локализацијата и структурата, лимфните јазли функционираат како заштитно-филтрациски систем, кој го спречува ширењето на инфекцијата.

Инфекцијата доведува до зголемување на лимфното ткиво кое ја одводнува погодената област.

Лимфното ткиво варира во големина со возраста. Лимфните јазли се веќе добро развиени при раѓањето, но тие не се опипливи. Постојаната изложеност на антигени предизвикува нивен раст во детството, со врв околу 8-12 години.

За време на пубертетот, лимфните јазли постепено се намалуваат, што продолжува во текот на животот.

Ако детето е послабо, се гледаат зголемените лимфни јазли, во спротивно се откриваат со чувство. Може да се најдат на вратот, пазувите и препоните. Нивното проширување во некои анатомски региони (како што е, на пример, под или над клучната коска) може да биде патолошка по природа и да бара детален преглед.

Бактериските инфекции на горниот респираторен тракт (гнојна ангина, воспаление на фаринксот, воспаление на средното уво) и воспалителни процеси во усната шуплина доведуваат до зголемување на лимфните жлезди на вратот или под долната вилица. Отечените жлезди се болни при притисок.

Со излекување на основната болест, зголемените жлезди постепено се намалуваат. Бактериските инфекции на кожата може да доведат и до зголемени регионални лимфни јазли.

Што кажува вашиот здив за вашето здравје: Дијабетес, инфекција…

Инфекциите во пределот на косата доведуваат до зголемување на окципиталните лимфни жлезди, а во пределот на раката и раката – аксиларни лимфни жлезди.

Во пределот на пазувите повремено се забележува „бесежитис“ – зголемување на лимфните жлезди како реакција на вакцината БЦГ. Најчесто поминува спонтано по неколку недели и ретко бара хируршка интервенција.

Бактериските инфекции на кожата на долните екстремитети над колената доведуваат до зголемување на лимфните жлезди во препоните.

Претходна објаваДали знаете зошто ве болат колената?
Следна објаваКОСОПАСЕЦ – ЕВЕ ЗОШТО СЕ ЈАВУВА!!!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име