Дома Mental gymnastics Загатка: Едноставна задача за основно училиште им пречеше на многумина, обидете се...

Загатка: Едноставна задача за основно училиште им пречеше на многумина, обидете се сами да ја решите!

568
0


Можете ли да решите задача што им пречеше на многумина на социјалните мрежи?

Денес ви задаваме проблем што бара да го пронајдете точното решение на равенката.

Не е лесно како што изгледа, но ако добро ја знаете математиката и редоследот на основните математички операции, оваа задача не треба да претставува проблем за вас.

Кое е точното решение на оваа равенка?

Погледнете го решението:

Точниот одговор е 11.

До вистинското решение може да се постигне со следење на правилниот редослед на операции. За да го направите ова, потребно е да се следи техниката PEMDAS која е кратенка за загради, експоненти, множење, поделба, собирање и одземање (PEMDAS – загради, експоненти, множење, поделба, собирање, одземање).

Техниката PEMDAS ни кажува по кој редослед треба да се примени операцијата. Ова значи дека прво ќе ја решите равенката во заграда, (12 ÷ 4 + 1) = 4.

Потоа ќе ја решите операцијата за множење, што е 1 x 4, проследено со одземање, 15 – 4 = 11.

Претходна објаваДарувајте крв, спасете животи!
Следна објаваДијабетес кај жени – ова се 8 најчести симптоми

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име