Заборавете на јајцата и брашното: Рецепт за најкрцкаво пилешко кое е готово за 10 минути
Дали знаевте дека не мора да користите брашно и јајца за да добиете совршено крцкаво пржено пилешко? Дознајте во што е финтата подолу.
Ако сакате месото побрзо да го сварите, исечете го на помали или потенки парчиња. Најдобар доказ за тоа е овој рецепт за пржено пилешко.
Ќе ви требаат само околу 10 минути, а кога месото ќе биде готово, послужете го со варени компири, ориз или варен зеленчук по ваш избор .
Најкрцкавото пржено пилешко
Состојки:
300 г пилешки гради исечени на тенки стекови
100 г панко трошки од леб
1-2 лажички мешавина од медитерански зачини
1 лажичка лук во прав
1 лажичка сушен магдонос
растително масло по вкус
сол и бибер по вкус
Подготовка:
Добро зачинете ги тенките пилешки стекови со сол и црн пипер, наросете со медитерански зачини, лук во прав и сушен магдонос.
Напрскајте ги пилешките стекови со растително масло, потоа свртете ги и повторете ја постапката.
Зачинетото месо извалкајте го во панко презлата – притиснете ги со прстите за да се залепат за површината на намастеното месо.
Пржете ги пилешките стекови во врело растително масло околу три до четири минути од секоја страна додека месото не биде целосно термички обработено и не добие крцкава златно-кафеава кора. Пријатно!








