Дома Health Забен камен проблем за многумина…

Забен камен проблем за многумина…

525
0

Дали ја криете насмевката поради забен камен?

Забниот камен е предизвикан од лоша и недоволна хигиена на усната шуплина . Кога хигиената на усната шуплина не е соодветна и темелна, меките наслаги на храна се формираат во плаки, а со помош на минерали од плунка, во процесот на минерализација, плаките се претвораат во забен камен, што дополнително влијае на размножување на бактериите.

Прекумерната акумулација на забен камен доведува до воспаление на непцата, а потоа и до сериозни проблеми со усната шуплина.

Воспалението на непцата денес е се почест проблем, тоа е црвено и болно забно месо . Најчеста причина за гингивит е лошата и недоволна хигиена на усната шуплина, а други причини може да бидат слаб имунитет, пушење, старост, дијабетес, лоша исхрана, долготрајна употреба на одредени лекови, алергии на хемикалии во паста за заби, стрес и хормонални промени .

Како да се спречи формирање на забен камен?

Може да се спречи забен камен со добра орална хигиена, односно со употреба на забен конец, четки и производи што одговараат на вашата уста .
Исто така, потребни се редовни прегледи на стоматолог и навремено отстранување на забен камен . На овој начин можете да спречите стапка на формирање на забен камен, како и формирање на гингивит и периодонтитис.
Гингивитис значи меки, болни, црвени и отечени непца.
Периодонтитис е состојба во која се манифестира оштетување на пародонтот (структурата на коската и ткивата што ги поддржуваат и фиксираат забите).
Откако ќе се создаде, забниот камен повеќе не може да се отстрани со соодветна хигиена. Може да се отстрани само во стоматолошка ординација. Доколку има видлив периодонтитис, потребно е да се направите стружење и полирање на корените.

Претходна објава10 позитивни мисли за подобар викенд!
Следна објаваПилешка супа со пченка (без лактоза)…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име