Дома Живот Забавете ја деменцијата, препознајте ги симптомите

Забавете ја деменцијата, препознајте ги симптомите

749
0

Доколку симптомите се забележат навреме, постои поголема веројатност деменцијата и различните облици на сенилност како што е Алцхајмеровата болест да се забават, а за жал тие се се почести болести кај општата популација.

Алцхајмеровата болест и другите форми на деменција погодуваат 24 милиони луѓе ширум светот. Сепак, најзагрижувачки е фактот дека оваа бројка расте многу брзо.

Причината за тоа е продолжувањето на човечкиот животен век, поради што следи непосредна епидемија на деменција, па така живо се зборува за појава на по еден нов случај во светот на секои седум секунди.

Најновите научни проценки велат дека до 2040 година во светот би можело да има дури 81 милион, а до 2050 година над 115 милиони заболени од деменција.

Иако не постои единствен ефикасен лек за деменција, постојат начини да се забави болеста.

Соодветно на тоа, клучно е да се забележат симптомите, а експертите наведуваат шест основни кои во никој случај не треба да ги игнорирате. Тие немаат никаква врска со заборавањето (највидливиот симптом на деменција), но можат да бидат показател за болеста и се причина за посета на лекар.

Компулсивно чешање

Голем број од пациентите со Алцхајмерова болест често се гребаат компулсивно, дури и до крвавење. Научниците не ја откриле точната врска помеѓу основната болест и чешањето, но секако го земаат предвид овој симптом.

Проблеми со видот

Според една студија објавена во Американското списание за епидемиологија, проблемите со видот може да бидат многу ран показател за деменција подоцна во животот.

Постарите лица кои имаат слаб вид, дури и ако носат очила или контактни леќи, имаат пет до десет пати поголеми шанси да развијат Алцхајмерова болест или други форми на деменција во 8,5 години по губењето на видот.

Промени во ракописот

Алцхајмеровата болест може да се открие и врз основа на изгледот на ракописот, особено ако се работи за неправилни и „треперливи“ букви.

Во овој случај, ракописот се влошува со полоша ментална состојба, а пишувањето со текот на времето станува побавно. Зборовите значително се разликуваат со видливи грчеви на поединечни букви. Слично е на Паркинсоновата болест која покрај грчењето се карактеризира и со тесни и тесни букви, а ракописот понекогаш станува толку мал што ни самиот автор не може да го прочита.

Тешкотии во одржување на разговор

Поединците кои развиваат деменција често имаат проблеми со концентрацијата, им е тешко да ги пронајдат „вистинските зборови“ и да го следат разговорот, особено ако тој е сложен и вклучува многу менување дејства, луѓе и време. Поради ова, тие можат да станат нервозни за време на разговорите и се повеќе да ги избегнуваат.

Промени во расположението

Засегнатите лица може да станат исплашени, сомнителни, депресивни или анксиозни. Откако ќе имаат самодоверба, луѓето можат да станат несигурни и срамежливи. Тие можат лесно да се вознемират ако се далеку од дома или место каде што се чувствуваат безбедно.

Губење на ориентација

Во раните фази на деменцијата, често има проблеми со ориентацијата, почнувајќи од тоа каде е нешто, преку кој е таму, додека не знаете како да стигнете до некое место. На пример, некој кој цел живот патува на исто место на одмор, одеднаш би можел да тргне по погрешен пат и слично, пишува The Sun.

Претходна објаваЕве колку сон му треба на вашето бебе
Следна објаваХрана што ја влошува егземата

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име