Дома Health Епилепсија – најчесто невролошко заболување во светот

Епилепсија – најчесто невролошко заболување во светот

542
0

Епилепсија – најчесто невролошко заболување во светот

Епилепсијата е болест која моментално погодува приближно 50 милиони луѓе, што ја прави една од најчестите невролошки заболувања во светот. Се проценува дека 1 лице од 100 луѓе има епилепсија.

Најважното нешто што треба да се забележи на почетокот на текстот е: Епилепсијата НЕ е заразна . Епилепсијата НЕ е психолошко нарушување.

Во моментов не постои „лек“ за епилепсија. Сепак, за 10-15% од луѓето со епилепсија, хируршки отстранување на фокусот на напади – делот од мозокот каде што започнуваат нападите на една личност – може да го елиминира нападот. За повеќе од половина од луѓето со епилепсија, лековите ги контролираат нападите. Покрај тоа, некои деца ќе ја надминат епилепсијата, а некои возрасни може да имаат спонтана ремисија.

Не секој може да идентификува конкретни настани или околности кои влијаат на нападите, но некои се способни да препознаат специфични предизвикувачи за напади.

Некои вообичаени предизвикувачи вклучуваат:

Заборавајќи да земете препишани лекови,

Недостаток на спиење,

Нередовни оброци,

Стрес, возбуда, емоционална вознемиреност,

Менструален циклус / хормонални промени,

Болест или треска,

Ниско ниво на лекови против напади,

Лекови кои не се пропишани,

Треперење светла од компјутери, телевизори, видеа итн., а понекогаш дури и силна сончева светлина,

Наркотици.

Што е епилепсија?

Епилепсијата е невролошко нарушување на централниот нервен систем , особено на мозокот. Се карактеризира со тенденција на повторени напади.

На едно лице му е дијагностицирана епилепсија ако има најмалку два неиспровоцирани (или рефлексни) напади или еден неиспровоциран (или рефлекс) напад и има голема веројатност да има уште еден или ако му е дијагностициран синдром на епилепсија.

Меѓународната лига против епилепсија (ILAE) неодамна ја промовираше епилепсијата како болест, наместо како нарушување, за подобро да разбере дека епилепсијата е сериозен здравствен проблем.

Мозокот е составен од стотици милијарди нервни клетки, или неврони, кои комуницираат со електрични и хемиски сигнали. Кога има ненадејно прекумерно електрично празнење кое ја нарушува нормалната активност на нервните клетки, може да дојде до напад.

Мултиплекс склероза – што треба да знаете

Нападите предизвикуваат промена во функцијата и однесувањето. Нападот може да има многу различни форми, вклучувајќи празно зјапање, грчеви во мускулите, неконтролирани движења, изменета свест, чудни сензации или конвулзии.

Локацијата на нервните клетки кои се испуштаат ненормално во мозокот ја одредува формата на нападот. Нападите може да се случат ретко или неколку пати на ден. Ако состојбата е успешно контролирана со лекови, лицето може да биде ослободено од напади.

Епилепсијата е едно од најчестите хронични невролошки нарушувања. Се проценува дека 50 милиони луѓе во светот имаат епилепсија. Ова значи дека приближно еден процент од општата популација има епилепсија.

Епилепсијата може да биде присутна на која било возраст, иако најчесто се јавува во детството или во подоцнежните години од животот. Понекогаш оние кои развиваат напади во детството ги надминуваат нивните напади.

Кај постарите лица, фреквенцијата е зголемена поради мозочни удари и стареење на мозокот. Кај повеќе од половина од луѓето со епилепсија, нападите можат добро да се контролираат со лекови.

Претходна објаваМултиплекс склероза – што треба да знаете
Следна објаваДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА ВТОРНИК 7 МАРТ! Овенот ја следи хармонијата во љубовта, Близнаците се фокусираат на деловниот успех!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име