Дома Психолошки совети Емоционална уцена: Како да ја препознаете и да се спротивставите

Емоционална уцена: Како да ја препознаете и да се спротивставите

492
0

Емоционалната уцена е форма на манипулација која може да дојде од партнер, пријател или семејство и да ви предизвикува чувство на вознемиреност, страв и вина. Еве како да ја препознаете и да се соочите со неа.

Да речеме дека сте во романтична врска. Вие и вашиот партнер имате куче веќе пет години, но технички, тоа е кучето на вашиот партнер. Тој го посвоил шест месеци пред да ве запознае, пишува HuffPost.

Тој знае дека го сакаш тоа куче, и еден ден за време на екстремно тешка и жестока расправија, тој рече: „Никогаш повеќе нема да го видиш тоа куче“. Ова е само една од формите на емоционална уцена со која се занимава клиничкиот советник Карла Иванкович од Чикаго.

„Кога некој ваш близок користи работи што ги знае против вас на начин што нè манипулира или сака да ни наштети, тоа е емоционална уцена. Манипулаторот обично користи чувства на страв, вина или обврска за да го постигне она што го сака“, рече таа.

Концептот на емоционална уцена беше популаризиран од психотерапевтката Сузан Форвард во текот на 1990-тите. Таа откри дека овој вид на уцена постои кај романтичар или кој било друг во кој меѓусебните односи се цврсто испреплетени. Уцената не мора да значи дека врската е осудена на пропаст, но секако укажува на постоење на нездрава динамика во враќањето.

Како изгледа емотивната уцена

„Некои форми на емоционална уцена може да изгледаат прилично шокантни. Тоа може да бидат закани како „Ќе им кажам на децата дека имаш љубовница“ или „Ќе зажалиш ако…“, „Како би реагирале твоите пријатели, шеф, соседи, родители, ако знаеле дека си…“ . Целта на овие закани е да предизвикаат страв “, објаснува брачниот и семеен терапевт Дарлин Лансер .

Тој вели дека од друга страна, одредени уцени може да се завиткаат во вина, па партнерот ќе бара пари со реченицата: „Пријател би ми позајмил пари. Како ќе знам дали си мој пријател ако не сакаш да ми помогнеш во оваа ситуација? Или „Се сеќаваш ли кога ти позајмив пари во средно училиште?“

Притискањето и потсетувањето некого на нивните должности е ниска тактика на емоционална уцена. Да речеме дека мајка ти сака да се вратиш дома за да и помогнеш со нешто, но мислиш дека не е многу паметно да патуваш во овој момент.

Но, ние сме семејство, тоа треба да правиме еден за друг“, ќе рече таа. Ова е тактика која ќе се обиде да разбуди кај вас чувство на одговорност и посветеност.

Емоционалната уцена не е секогаш злонамерна, иако поединците можат да ја користат како свесно средство за контрола за да го постигнат она што го сакаат. Можеби вашиот пријател знае дека сакате да ги правите среќни луѓето, па намерно изгледа тажно ако одбиете да направите нешто за него.

„Има и ситуации во кои партнерот намерно фрла сомнеж врз жртвата. На пример, забележавте дека тој тесно разговара со колега од работа и намерно ве полудува со помислата дека нешто е можно од таа врска“, вели Иванкович.

Во некои ситуации, емоционалната уцена може да произлезе и од чувството на манипулаторот дека е во право и дека тоа што го прави е праведно.

„Значи, поради несигурност или недоволно разбирање како да ги изразат своите чувства, партнерот ќе прибегне кон емоционална уцена“, продолжи таа.

Лансер вели дека луѓето со нарцисоидни и гранични особини на личноста и други психолошки нарушувања може да имаат поголема веројатност да користат емоционална уцена, а понекогаш дури и да го прават тоа несвесно.

„Во овие случаи тоа се јавува како резултат на страв од напуштање или срам. Во таа ситуација, манипулаторот чувствува сериозна закана за своето его“, објаснува тој.

Како да се спротивставиме на емоционалната уцена?

Не е ваша работа да поправате некој кој упорно ви се заканува.

„Имајте на ум дека манипулаторот има избор како да се однесува, но тој се обидува да ја префрли таа одговорност на вас. „Не дозволувајте им да го прават тоа“, рече Лансер.
You sent
Ако чувствувате дека некој ваш близок не е свесен дека се однесува нездраво, секогаш можете да направите нешто. На пример, ако партнерот ви се заканува дека ќе ве остави и на сите ќе ги каже вашите тајни и интимности, веднаш поставете граници и кажете им да престане да дава такви изјави.

„Иако звучи страшно, обично функционира. Заканите речиси никогаш не се остваруваат, а најмногу покажуваат дека манипулаторот кој ги изговорил вика за внимание. Можете исто така да му кажете на вашиот партнер дека го сакате и дека сакате врската да успее, но не сте подготвени да го направите она што тој го бара од вас“, советува Лансер.

Ако се повторат заканите, секогаш е добро решение за разговор.

„Разговарајте со вашиот партнер и изразете ја вашата загриженост. Ако сака да влијае на вашите емоции, треба да расчистите со себе колку сте спремни да прифатите. Кажете му го тоа и држете се до тоа. Јасно кажете дека нема да дозволите да бидете изманипулирани. Ако вашиот партнер и покрај тоа не престане да уценува, време е да размислите за заминување “, вели Иванкович.

Емоционалната уцена е злоупотреба, особено ако продолжи откако јасно сте ги поставиле границите. Заслужувате да бидете во врска во која се чувствувате сакано и безбедно, а не исплашено. Покрај тоа, можете да разговарате со вашиот партнер за причините за неговото однесување.

Претходна објаваКои се најчестите лаги што ги кажуваат родителите?
Следна објаваНаучете кој дел од себе треба да го промените за подобар живот утре

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име