Експлодираа цените во рестораните на крајбрежјето на Јадранот: „Плескавица 16, стек до 35 евра“
Трендот на поскапување во рестораните низ крајбрежните градови околу Јадранот не стивнува, а многу голем пораст е забележан во Истра од минатата година.
Еден од најскапите градови е Ровињ, предводник на хрватскиот туризам. Вистинска полемика за цените во Ровињ пред десетина дена предизвика познатиот хрватски пејач Лука Нижетиќ, кој во својата објава на Инстаграм се пофали дека Ровињ е убав, но единствената замерка му била топка сладолед за 9 евра во ресторан во Ровињ.
Најавата предизвика низа реакции, од оние дека цените на тогашниот Фестивал на храната, каде што се собира гастрономската елита, се секогаш екстремно високи, до тоа што во Далмација не е поевтино и дека цените на пиците во Ровињ се до 20 евра. Доволно за да мирисаме како дишат рестораните и нивните цени на почетокот на претсезоната. Некои од нив сè уште не ги ни отвориле рестораните, а оние во центарот на градот веќе се преполни со странци.
На секој чекор евидентно е дека цените се зголемени во однос на лани. Така, на пример, цената на обичните пржени лигњи со помфрит се движи од 13,94 до дури 18 евра. Порција помфрит може да се јаде од четири до пет евра, а цените на другите прилози кои често се нарачуваат со месо се приближно исти. Цената на ќебапите насекаде беше горе-долу иста – чинат 12 евра. Ресторан од Хрватска тврди дека цената на ќебапите била слична и лани и дека гостите не се жалат. И самиот е свесен дека цената на помфритот од пет евра по порција е малку превисока.
“Што да ви кажам? Не е веќе нормално. Сè е скапо. Во рестораните е скапо, а не е подобро ниту во продавниците. Но, интересно, гостите не се жалат. Никој не прашува за цените. И после се , никого не тераме да нарача нешто“, изјави овој ресторант за Јутарњи лист во познатата улица Грисија.
Цената на тостот во еден ресторан е дури 4 евра, додека цената на тестенините и рижото се движи до 18 евра. Ова е најскапата варијанта со ракчиња. Најевтините шницли без адитиви и сосови се по цена од 24 евра, а најскапите 35 евра. Лажичка малку поскап домашен сладолед чини 2,5 евра.
Се чини дека цените на пиците останаа на истото ниво како и минатата година, вклучувајќи ја и најдобрата пицерија во градот, Da Sergio, како што многумина ја нарекуваат и има најдобри прегледи за гостите на Trip Advisor, чини од 8 до 10 евра.
Во Ulica E. de Amicisa, во ресторанот Tone, најдовме плескавица од 16 евра. Станува збор за ресторан кој нуди малку поинакво мени од другите на таа улица или на брегот, а еден од келнерите рекол дека хамбургерите ќе поскапат во текот на сезоната.
„Да, ќе биде повисоко за неколку евра. Погледнете што нудат рестораните на брегот и споредете го квалитетот на храната и цените. Овде никој не се жали на цената бидејќи знае што ќе добие за тоа заклучи соговорникот.
Факт е дека лани цените станаа доста недостапни за гостите по Велигден, особено кога станува збор за класичното мени, а годинава разликата ќе биде уште поголема.