Едно од најлековитите растенија: Спречува мозочен удар, добро за црниот дроб, го ублажува стресот…
Традиционално, жалфија се користи за ублажување на симптомите на менопаузата
Жалфијата е повеќегодишна ниска грмушка која диво расте на медитеранските карпи. Сака топлина и сонце, а не поднесува премногу влага, мраз и студ. Може да се одгледува, а ако се прави во посеверни предели бара многу грижа. Времето на сеење е во април и мај. Познато е по своите лековити својства, а самото латинско име Salvia officinalis јасно зборува за неговата лековита природа; salvare значи спасување, а officinalis се однесува на лековити својства.
Јачината му е во есенцијалните масла, а за лекување се користат цветови и листови. Има антибактериско, антисептично и антигабично дејство, ја намалува температурата, ја ублажува болката, го зајакнува циркулаторниот систем, ја стимулира циркулацијата, ги смирува воспаленијата, помага при депресија, го ублажува стресот, добар е за црниот дроб, бубрезите и целиот дигестивен систем. Помага при уринарни проблеми, главоболки и ревматски болки, го намалува нивото на шеќер во крвта, ја чисти крвта, спречува мозочни…
Жалфијата содржи повеќе од 160 различни видови полифеноли, растителни соединенија кои делуваат како антиоксиданти во телото. Хлорогена киселина, кава и елагична киселина, рутин… се во жалфија и сите имаат импресивни здравствени придобивки, како што се намалување на ризикот од рак и подобрување на когнитивните способности.
Две шолји чај од жалфија дневно значително ја зајакнуваат антиоксидантната одбрана, покажа едно истражување. Жалфијата го намалува вкупниот и „лошиот“ холестерол и го подига „добриот“ ниво. Богат е со витамин К: една кафена лажичка содржи десет проценти од дневните потреби за овој витамин важен за здравјето и густината на коските.
Традиционално, жалфија се користи за ублажување на симптомите на менопауза, бидејќи некои од неговите состојки делуваат слично како и естрогенот. Во една студија, земањето додаток на жалфија осум недели доведе до значително намалување на инциденцата и интензитетот на топли бранови. Студиите на животни покажаа дека жалфија може да се бори против некои видови на рак, вклучувајќи рак на устата, дебелото црево, црниот дроб, грлото на матката, дојката, кожата и бубрезите. Го потиснувал растот на клетките на туморот, но ја стимулирал и нивната смрт. Жалфијата се користи свежа и сушена, како чај, масло, лушпа, лосион, тинктура, вино, за облоги, во бањи, секако, како зачин, во супи, сосови, за јадења од зеленчук, маринади, за ароматизирање на путер…
Пациенти со епилепсија и висок крвен притисок, бремени жени, доилки и деца треба да избегнуваат жалфија.
ЧАЈ ОД ЖАЛФИЈА
Во шолја топла вода ставете една лажичка жалфија 10 минути и процедете. Чајот го пиеме топол, во текот на денот 2-3 шолји, во мали голтки.