Еден вид пиперка спречува срцев удар и крши згрутчување на крвта, ефикасен е и за болки. Бројни студии покажаа дека кајенскиот пипер може да спречи или скрши згрутчување на крвта, тромби, а исто така и да спречи срцев удар.
Оваа храна делува така што го зголемува пулсот и носи крв во сите делови од телото и ја балансира циркулацијата.
Има хемостатичко дејство, веднаш го запира крварењето од раните и помага во закрепнувањето на срцето.
Германскиот лекар Ричард Шулц истакнува дека, освен кај срцевите болни, овој вид пиперка помага и во спречување на згрутчување на крвта. Тој исто така призна дека во својата 35-годишна кариера, благодарение на кајенскиот пипер, не изгубил пациент кој доживеал срцев удар.
Најпознатиот вид чили пипер бил предмет на истражување на многу исцелители, а сите биле воодушевени од лековитите својства што ги поседува овој вид пиперка.