Дома Здравје Еве што ќе се случи ако ги исклучите млечните производи

Еве што ќе се случи ако ги исклучите млечните производи

2397
0

Млечните производи се богат извор на важни хранливи материи, но се повеќе луѓе развиваат нетолеранција на лактоза.

Луѓето кои се нетолерантни на лактоза не произведуваат доволно ензим на лактоза одговорен за разградување на лактозата на гликоза и галактоза. Тоа значи дека лактозата оди директно во цревата пред телото да ја процесира или апсорбира, што може да предизвика симптоми како надуеност, грчеви, дијареа и гасови.

Повеќето луѓе кои се алергични на лактоза имаат примарна нетолеранција на лактоза, што значи дека порано во животот, на пример во детството, можеле да ја сварат лактозата, но подоцна добиле варење по консумирање млечни производи.

Доколку постои нетолеранција на лактоза или алергија на млечни производи, најдобро е да престанете да ги консумирате овие производи. Тогаш можете да очекувате позитивни промени кои ќе го подобрат квалитетот на вашиот живот и ќе направат да се чувствувате подобро.

Веќе нема да имате стомачни болки, надуеност и гасови

Кога телото не може да ја вари лактозата, во цревниот тракт се создаваат киселини и гасови, што може да предизвика стомачни болки, надуеност и гасови. Кога ќе престанете да консумирате млечни производи, можете да очекувате овие проблеми да исчезнат.

Најверојатно ќе ослабете

Лактозата е шеќер, а шеќерот придонесува за зголемување на телесната тежина. Кога ќе ги исфрлите млечните производи од вашата исхрана, најголемата промена што ќе ја видите е многу помалата потрошувачка на шеќер, што е еден од првите чекори во губење на тежината.

Вашето варење ќе се врати во нормала

Кога телото не може да ги вари млечните производи, непријатната дијареа е честа бидејќи нетолеранцијата на лактоза ја зголемува количината на вода во цревата кога се консумираат млечни производи.

Кај луѓето кои не можат да толерираат млечни производи, млекото, сирењето и другите млечни производи со адитиви може да предизвикаат воспаление и абнормалности во цревните бактерии. Овие вештачки состојки можат да предизвикаат различни чувствителности, како и прекумерен раст на габи и појава на воспалителни процеси во гастроинтестиналниот тракт, кои можат да предизвикаат замор, иритација на желудникот и гадење. Елиминирањето на млечните производи може да помогне да се подобри здравјето на цревата и да се обноват здравите бактерии.

Претходна објаваКои се симптомите на недостаток на витамин Б9?
Следна објаваПриродни состојки кои го намалуваат холестеролот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име