Дома Health Еве што значи ако уринирате неколку пати во текот на ноќта

Еве што значи ако уринирате неколку пати во текот на ноќта

439
0

Еве што значи ако уринирате неколку пати во текот на ноќта

Честотата потреба за ноќно мокрење медицински се нарекува ноктурија, а нејзините причини се различни.

Тоа не мора да се должи на дисфункција на долниот уринарен тракт (LUTS), која ги вклучува мочниот меур, простатата или уретрата.

Наместо тоа, може да се активира со ноќна хиперпродукција на урина или ноќна полиурија, која се должи на бубрежни, кардиоваскуларни или пулмонални фактори. Оваа состојба може да биде предизвикана од дисфункција на мочниот меур, простатата или уретрата.

Ноќното мокрење е проблемот кој најмногу ги мачи пациентите и ги носи на лекар. Ноктуријата е водечка причина за лишување од сон и негативно влијае на општото здравје и квалитетот на животот. Важно е ноктуријата да се разбере, третира и следи како посебен проблем за да се осигура дека пациентите се лекуваат.

Ноктуријата може да биде предизвикана од следниве нарушувања:

Полиурија – кога телото произведува премногу урина во период од 24 часа,

Ноќна полиурија – кога телото произведува премногу урина во текот на ноќта,

Проблеми со складирањето на мочниот меур – кога мочниот меур не складира или не ослободува добро урина,

Мешана ноктурија – кога се појавуваат повеќе од еден од горенаведените проблеми.

Нормална функција на мочниот меур

Мочниот меур е шуплив мускулен орган кој ја собира и исфрла урината. Се состои од два дела: телото на мочниот меур, кој се состои од детрусорен мускул и тригонум – мала триаголна површина на мазни мускули низ која минуваат уретерите и уретрата.

Знак за ДЕМЕНЦИЈА што се јавува во устата…

Способноста да се задржи урината зависи од нормалната анатомија и нормалната физиологија на уринарниот и нервниот систем. Мора да постои и физичка и ментална способност да се препознае потребата за мокрење и задржување на урината. Просечен човек уринира 4 до 5 пати на ден.

Мочниот меур ја собира урината во текот на денот и самата личност одлучува за соодветното време за мокрење.

Дисфункција на долниот дел од уринарниот систем

Симптомите на дисфункција на долниот дел од уринарниот систем може да се поделат на иритативни (нарушено складирање и задржување на урината) и опструктивни (отежнато мокрење). Нарушувањата на нападите, инконтиненцијата и ноктуријата најмногу го нарушуваат квалитетот на животот.

LUTS не е само нормален дел од стареењето, па затоа е добра идеја да го посетите вашиот лекар ако забележите какви било промени во мокрењето – особено ако симптомите влијаат на квалитетот на вашиот живот или ги попречуваат нормалните дневни активности.

Иритирачки симптоми:

Често секојдневно,а особено ноќното мокрење,

Итност – ненадеен и интензивен нагон за мокрење,

Итност со инконтиненција (неволно ослободување на урина).

Опструктивни симптоми:

Потенок и послаб проток на урина,

Тешкотии при започнување со мокрење,

Дизурија – мокрење со напрегање и напрегање – понекогаш е неопходно да се уринира во седечка положба за да се забрза урината,

Прекин на потокот при мокрење,

Капе урина после мокрење,

Задржување – акутно задржување на урината.

Претходна објаваЗнак за ДЕМЕНЦИЈА што се јавува во устата…
Следна објаваДва чудни симптоми кои можат да се појават

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име