Дома Живот Еве како, според метеоролозите, климатските промени влијаат на нашето здравје

Еве како, според метеоролозите, климатските промени влијаат на нашето здравје

743
0

Како климатските промени влијаат на нашето здравје? Се надеваме дека покренувањето повеќе еколошки прашања и одржувањето на дискурсот за одржливост ќе ни помогне да воведеме се повеќе и повеќе навики кои можат да доведат до поодржлива и зелена иднина.

Во изминатите неколку години бевме сведоци на различни природни катастрофи. Ова доведе многумина да се запрашаат до кој степен климатските промени влијаат на екстремните временски промени и дали овие екстремни временски промени имаат последици и за нашето здравје?

Како климатските промени влијаат на нашето здравје

Научниците докажаа дека одредени топлотни удари, поплави и суши имаат директна врска со климатските промени предизвикани од човекот. Глобалното зголемување на просечната температура го зголемува интензитетот, но и времетраењето на екстремните промени во временските услови, како што покажува најновиот, прилично драматичен извештај на IPCC.

За порталот Mind Body Green , метеорологот Бони Шнајдер објасни дека катастрофите предизвикани од климатските промени се само една од причините за промените во менталната и физичката состојба на луѓето. Други причини вклучуваат поголема изложеност на болести предизвикани од повисоки температури и поголема изложеност на алергени. Покрај тоа, зголемен е ризикот од пренесување на заразни болести.

Истражувачите откриле дека сезоната на алергии трае 20 дена подолго од пред една деценија, а поленот не е единствениот фактор што предизвикува симптоми на алергија.

Шумските пожари, кои растат и се шират побрзо, испуштаат честички кои се четири пати помали од поленот или прашината. И овие честички продираат длабоко во белите дробови и крвотокот, зголемувајќи го ризикот од срцеви и белодробни заболувања, како и дијабетес.

Студијата од 2018 година на Истражувачкиот центар за технологија за кардиоваскуларни истражувања покажа дека ризикот од срцев удар се зголемува еден ден по шумскиот пожар. Некои проценуваат дека вдишувањето на тој чад е исто како и пушењето седум цигари дневно , според Бони Шнајдер.

Потоплата планета носи и подолги топлотни бранови во текот на летото. За оние кои живеат во градовите, температурите може да бидат од 6 до 12 ° C повисоки отколку во руралните области. Здравствените проблеми предизвикани од топлината се влошуваат со климатските промени. Се проценува дека до 2030 година луѓето ќе доживеат четири до осум пати повеќе летни денови со температури над 35 ° C отколку денес.

Климатските промени и менталното здравје

Самата помисла на екстремните предупредувања на природата создава вознемиреност кај многумина. И за оние со еко-анксиозност (термин дефиниран како хроничен страв од планетарна пропаст), гледањето слики и извештаи за која било природна катастрофа може да предизвика напади на паника. Една неодамнешна глобална анкета покажа дека 56% од младите веруваат дека „човештвото е осудено на пропаст“.

Експертите за ментално здравје велат дека поминувањето време во природа (пешачење, градинарство, учество во еколошки активности ) може да помогне во борбата против еко-анксиозноста. Кога се прават такви активности во општеството, тоа има дополнителни придобивки.

Научните студии сугерираат дека практикувањето на внимателност и медитација може да биде корисно и кај луѓето кои страдаат од овој тип на анксиозност. Повеќе совети како да се справиме со анксиозноста поради климатските промени ни даде нашата стручна соработничка д-р Љиљана Шкрињариќ, специјалист психијатар, психотерапевт.

Заклучокот е дека климатските промени влијаат на секој од нас поединечно (тело, ум и дух), како и на човештвото на глобално ниво. Сè уште не е доцна да се преземат чекори за намалување на климатските промени, а со тоа и оптимизирање на здравјето и благосостојбата на секој од нас, поединечно. Но, не ни остана многу време да дејствуваме.

Претходна објава5 најчести митови за алергиите – кои се вистинити, а кои да заборавиме?
Следна објаваКоја е разликата помеѓу менталниот и физичкиот замор?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име