Дома Health д-р Александар Коцијанчиќ зборува за Аритмии – зошто се појавуваат и како...

д-р Александар Коцијанчиќ зборува за Аритмии – зошто се појавуваат и како се третираат

302
0

д-р Александар Коцијанчиќ зборува за Аритмии – зошто се појавуваат и како се третираат


д-р Александар Коцијанчиќ, Оддел за инвазивна електрофизиологија, Клиника за кардиологија, Универзитетски клинички центар на Србија

Аритмиите се неправилни отчукувања на срцето. Во овие услови, срцето може да чука брзо, бавно или неправилно.

Тие се јавуваат кога електричните сигнали кои го координираат отчукувањата на срцето не работат правилно.

Пациентот може да ја почувствува неправилната работа на срцето како палпитации, прескокнување, недостаток на здив, болка во градите или криза на свеста, а нарушувањето може да постои и без присуство на симптоми.

Многу срцеви аритмии се безопасни. Меѓутоа, ако пулсот е многу брз или аритмиите се резултат на оштетување на срцевиот мускул, тие можат да предизвикаат тешки и потенцијално фатални компликации. Најсериозните состојби предизвикани од аритмии се срцев удар или мозочен удар.

Срцевите аритмии можат да се поделат на: брадикардија или бавно отчукување на срцето, тахикардија или забрзано чукање на срцето, неправилно чукање на срцето, познато и како треперење или фибрилација и предвремени отчукувања на срцето или екстрасистоли.

Хронични болести на кожата…

Многу фактори може да доведат до неправилно чукање на срцето, вклучувајќи кофеин, алкохол или злоупотреба на дрога, висок крвен притисок, дијабетес, хиперактивна тироидна жлезда, срцеви мускули или залистоци, лузни од претходен срцев удар, генетски абнормалности на срцето, дебелина, употреба на одредени лекови и други.

Меѓутоа, во случај на голем број на аритмии, причината останува непозната и, по правило, тие имаат бениген карактер.

Стандардна кардиолошка дијагностика (ЕКГ, 24-часовен Холтер ЕКГ, ултразвук на срцето, понекогаш коронарна ангиографија и нуклеарна магнетна резонанца на срцето) се неопходни за да се процени видот и тежината на аритмијата, како и да се избере начин на лекување.

Бенигните аритмии кои пациентот не ги чувствува обично не бараат третман. Промената на животниот стил и намалувањето на кофеинот, алкохолот или наркотиците обично се доволни за аритмии предизвикани од злоупотреба на овие супстанции.

Во случај на чести симптоматски аритмии или оние кои произлегуваат од оштетување на срцето, се користат различни лекови – антиаритмици, поделени во четири групи. Најчесто се користат бета блокатори, а доколку е потребно се воведуваат и антиаритмици.

Во случај на неефективност на ваквата терапија се применуваат инвазивни кардиохируршки или кардиохируршки процедури.

Претходна објаваВИДЕО: Тато не сакаше неговото семејство да добие куче. Денес тие се неразделни…
Следна објаваСите тајни на слабите луѓе

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име