Дома Светски дестинации Дури 80% од Милано ќе биде поврзан со велосипедски патеки

Дури 80% од Милано ќе биде поврзан со велосипедски патеки

310
0

План вреден 250 милиони евра…

Милано вети дека до 2035 година ќе изгради велосипедски патеки во должина од 750 километри, како дел од планот да го направи велосипедот најзгодна форма на локален транспорт.
Врз основа на секојдневните трендови на населението, мрежата на Камбио ќе ги поврзе постоечките велосипедски патеки и ќе ги надополни со нови „велосипедски коридори“ кои ќе го поврзат градот Милано во северна Италија и сите 133 општини во поширокото градско подрачје. По завршувањето, 86% од населението на Милано и 80% од услугите, вклучувајќи болници, училишта и бизниси, ќе бидат лоцирани во рамките на велосипедската рута од еден километар.

Мрежата од 24 велосипедски автопати треба да биде завршена во 2035 година, а градот се надева дека 20% од целиот локален транспорт ќе се врши со велосипеди. Иницијативата е дел од поголемата цел на градот за постигнување нето нула емисии до 2050 година, во согласност со целите утврдени во Парискиот договор. „Тоа е систематски проект кој го гледа велосипедот како движечка сила на развојот, кој ги интегрира заштитата на животната средина, безбедноста, економскиот развој и општото добро“, соопшти Митрополитот во Милано. „Развојот на велосипедизмот ги намалува стакленички гасови, создава зелени коридори за заштита на биолошката разновидност, го прави патувањето побезбедно за сите видови велосипедисти, го подобрува јавното здравје и ги зголемува секојдневните можности за вежбање и движење. Мрежата Камбио ќе се состои од четири кружни линии распоредени концентрично околу центарот на градот и пресечени со 16 радијални линии, додека четири меѓуградски зелени патишта ќе го поврзуваат периметарот на метрополата.

Целосно поврзан град со велосипедски патеки

Покрај велосипедските патеки, мрежата ќе има посебни станици за паркирање велосипеди, физички и дигитални екрани за пребарување на патишта, како и осветлување со слабо влијание. Осветлувањето ќе се полни преку ден и свети само кога реагира на движење во текот на ноќта, за да заштеди енергија. Иако проектот ќе чини 250 милиони евра , митрополитскиот совет на Милано проценува дека ќе заштеди повеќе од 1 милијарда евра со намалување на метежот и несреќите, како и со подобрување на здравјето на луѓето и животната средина.

Сличен ремонт на инфраструктурата се врши и во Париз, каде План Вело ќе изгради 130 километри велосипедски патеки до 2026 година за да го направи целиот град достапен со велосипед.
Додека Европската унија работи на исполнување на сопствените цели нето-нула, Европската комисија неодамна предложи формализирање на овие различни шеми како дел од политиката за финансирање на целиот блок и давање приоритет на „активни начини на мобилност“ , како што е возењето велосипед.

Претходна објаваКако да направите ароматичен леб со путер и лук во куглоф? (видео)
Следна објаваМали тајни на родителите чии деца никогаш не се болни

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име