Домашна штрудла со афион – стар рецепт кој ќе ви се допадне
Нема семеен собир или празник без штрудла од афион на трпезата . Струдла ја сакаат сите генерации и има бројни рецепти како да се подготви. Некои користат рецепт кој има ореви за фил, додека други претпочитаат афион. Која опција и да ја одберете, нема да погрешите. Струдла е секогаш на врвот на омилените десерти, заедно со турската баклава и палачинки .
Решивме да ви донесеме домашен рецепт, кој ќе ја направи вашата штрудла вкусна и сочна . Како и кај многу други деликатеси, клучната улога ја има тестото. Доколку ја подготвите на вистински начин, штрудлата сигурно ќе биде одлична. Покрај тоа што е важно тестото, важен е и филот . Како што рековме, нашиот рецепт за домашна штрудла е со афион.
Штрудла со афион – состојки за тестото
500 гр брашно
лажичка шеќер
250 мл млеко
јајце
25 гр квасец
жолчки од јајце
3 лажици шеќер
Како да се подготви штрудла со афион?
Во садот истурете млако млеко, а потоа додадете шеќер и квасец.
Сè добро изматете и потоа додадете ги другите состојки за тестото.
Откако ќе го подготвите тестото, оставете го да отстои околу 20-25 минути .
Додека чекате тестото за штрудла да биде готово, во меѓувреме можете да го направите филот .
Поделете го тестото на 3 дела.
Расукајте го секој дел посебно на работната површина.
Покријте го со филот што сте го направиле претходно и виткајте го во ролат.
Истата постапка се применува за секој дел од тестото.
Пред да ја ставите штрудлата во рерна измешајте ги жолчките и млекото и со неа премачкајте ја штрудлата.
Рерната треба да се загрее на 180 °C и печете ги штрудлите околу 40 минути .

Состојки за филот
Лесно се подготвува. Потребните состојки се:
300 гр мелено семе од афион
200 гр шеќер
200 мл млеко
Како се подготвува филот за штрудла?
Загрејте го млекото додека не зоврие , мора да биде жешко.
Комбинирајте мелено семе од афион и шеќер.
Добиената смеса прелијте ја со врело млеко.
Добро измешајте и оставете да се излади.
Не се сомневаме дека ќе ви се допадне овој домашен рецепт за штрудла. На почетокот кажавме дека има различни рецепти, доколку знаете некој добар рецепт споделете го со нас. Пред тоа, кажете ни како ви се допадна нашиот рецепт.