Домашен посен сутлијаш: Го пробавме и гарантираме, нема да ја почувствувате разликата! (РЕЦЕПТ)
Сутлијаш дефинитивно е меѓу првите на листата на омилени слатки на нашите простори.
Но , бидејќи се прави од ориз и млеко, постите го избегнуваат овој деликатес за време на постот.
Затоа пробавме посна верзија и со задоволство можеме да ја споделиме со вас – вкусна е!
Состојки: 200 гр ориз , 200 мл млеко од соја со вкус на ванила , кесичка ванилин шеќер, шеќер по вкус.
Подготовка: Сварете го оризот, а потоа исплакнете и исцедете го. Додадете го млекото од соја и оставете сè заедно да се вари кратко време. Додадете ванилин шеќер и засладете го кристалот со шеќер по вкус.
Кога малку ќе се олади, истурете го во чинии за сервирање, додадете цимет по желба , а можете да додадете и чајни колачиња. Уживајте!