Дома Здравје Домашен оксиметар

Домашен оксиметар

531
0

Медицински производ кој треба да го има секое домаќинство

Домашен оксиметар кој полека но сигурно станува производ што треба да го има секое домаќинство
Пулсна оксиметрија е неинвазивен тест кој го мери нивото на заситеност со кислород во крвта. Може брзо да открие дури и мали промени во нивото на кислород. Овие нивоа покажуваат колку ефикасно крвта носи кислород до екстремитетите што се најдалеку од вашето срце, вклучувајќи ги рацете и нозете.

Пулс оксиметар е мал уред налик на клип кој се прицврстува на дел од телото, најчесто прст. Медицинските работници често ги користат во установи за интензивна нега, како што се службите за итни случаи или болниците. Некои лекари, како што се пулмолозите, може да ги користат во канцелариски услови. Домашниот оксиметар кој полека но сигурно станува производ кој секое домаќинство мора да го има. Исто како барометарот и термометарот.

Целта на пулсна оксиметрија е да се провери дали вашата крв е добро оксигенирана.

Медицинските работници можат да користат пулс оксиметри за да го следат здравјето на луѓето со состојби кои влијаат на нивото на кислород во крвта, особено додека се во болница.

Болести за кои е потребно следење со оксиметар:
хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ)
астма
пневмонија

рак на белите дробови
анемија
срцев удар или срцева слабост
вродена срцева болест

Домашен оксиметар и COVID-19

Ако некое лице има благ случај на СОВИД-19 и се лекува дома, оксиметарот може да биде корисна алатка за проверка на нивото на кислород за да може рано да се открие ниското ниво на кислород во крвта. Општо земено, луѓето кои теоретски се изложени на поголем ризик од проблеми со кислородот во крвта се оние со веќе постоечка болест на белите дробови, срцеви заболувања и/или дебелина, како и активни пушачи.

Дополнително, бидејќи „среќната хипоксија“ може да биде присутна кај луѓе кои инаку би можеле да се сметаат за асимптоматски, пулс оксиметар може да помогне да се осигура дека овој клинички тивок рано предупредувачки симптом нема да се пропушти.

Ако сте биле позитивни на тестот за COVID-19 и сте загрижени за појава на какви било симптоми, веднаш контактирајте со вашиот лекар. Од гледна точка на здравјето на белите дробови, покрај објективни мерења со пулс оксиметар, предлагаме да отидете во итната медицинска помош доколку почувствувате симптоми како отежнато дишење, силна болка во градите, неконтролирана кашлица.

Претходна објаваЗошто кората од банана е добра за пределот под очите
Следна објаваВитамините и суплементите ќе ви користат само ако ги користите правилно

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име