Дома World destinations Долина на водениците: Луѓето заминаа, а природата се врати

Долина на водениците: Луѓето заминаа, а природата се врати

150
0

Долина на водениците: Луѓето заминаа, а природата се врати

Урнатините на старите воденици се расфрлани низ пејзажот на Valle dei Mulini („Долината на водениците“). Срушените ѕидови се остатоци од напуштени градби кои некогаш ја исполнувале долината со човечки живот.

Сега урнатините се вратени од мајката природа. Зеленилото им овозможува на посетителите смирувачки поглед додека ги истражуваат урнатините.

Valle dei Mulini е место лоцирано во Соренто, во јужниот италијански регион Кампанија. Како што сугерира нејзиното име, оваа долина е дом на бројни мелници за брашно. Денес, урнатините на овие воденици се необична туристичка атракција, особено за оние кои уживаат да патуваат надвор од пропатената патека.

Долина на водениците

Се верува дека долината на водениците е создадена пред 35.000 – 37.000 години. Во тоа време, масивна вулканска ерупција резултираше со формирање на длабоки провали на висорамнината од варовник веднаш до денешниот центар на стариот град Соренто. Остатоците од ерупцијата исполнија некои од овие пукнатини.

Со текот на времето, водата од подземниот базен се пробила низ исполнетите пукнатини, расчистувајќи ги остатоците додека стигнале до Кејп Соренто. Како последица на тоа, беа создадени нови извори на вода, кои ги поттикнаа луѓето да се населат во областа.

Се верува дека најраните урнатини во Valle dei Mulina датираат од 10 век н.е. Оваа локација беше неопходна, бидејќи зградите беа воденици, а за функционирање се потпираше на протокот на водата од реките. Една од нив беше мелница за брашно, која мелеше пченица за да добие брашно за жителите на Соренто.

Друга од урнатините била пилана, која ги снабдувала столарите од Соренто со различни видови висококвалитетно дрво и нешто познато како „штица од пченица“.

Тоа беше еден вид даска направена од плева, која е лушпа од пченица (или други зрна) што се одвојува за време на венење или млетење. До мелниците има и јавна бања, која би ја користеле жените од Соренто.

Индустријализацијата на Вале деи Мулини продолжила низ вековите. Во еден момент на тој простор работеа дури 25 воденици.

Многу од урнатините што ги гледате денес некогаш биле мелници за хартија што ја претвориле Valle dei Mulini во важен и просперитетен центар за производство на хартија за Република Амалфи, која постоела помеѓу 10 и 11 век од нашата ера.

Мелниците во Вале деи Мулини продолжиле да работат со векови, сè додека не биле напуштени околу 19 и 20 век. Ова е причината зошто блискиот Пјацо Тасо („Плоштад Тасо“) е создаден во 1866 година. Зголемената влажност во Valle dei Mulini стана неподнослива за работниците кои работеа во мелниците.

Лазарополе – Видео кое не треба да го пропуштите

Така, мелниците на крајот станаа застарени и паднаа во распаѓање бидејќи постепено беа напуштени во децениите што следеа.

Со заминувањето на човечките суштества, мајката природа почна полека да ја враќа Valle dei Mulini. Зголемената влажност во долината создаде микроклима која е погодна за раст на одредени растенија. Овие растенија не можеа да живеат во посувата околина надвор од долината.

Папратите, на пример, почнаа да се вкоренуваат во камените ѕидови на водениците и на крајот ги обраснаа урнатините, давајќи им бујна зелена покривка.

Подот и ѕидовите на долината исто така пораснале со текот на времето со вегетација, а целиот комплекс може да се опише како зелен пејзаж кој го смирува човечкото око.

Денес, посетителите на Соренто можат да видат како би изгледал светот доколку исчезнат човечките суштества.

Претходна објаваЛазарополе – Видео кое не треба да го пропуштите
Следна објаваВИДЕО: Тато не сакаше неговото семејство да добие куче. Денес тие се неразделни…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име