Дома Живот Докажано е како идеална количина на сон за луѓе над 40 години

Докажано е како идеална количина на сон за луѓе над 40 години

718
0

Истражувачите од британскиот универзитет во Кембриџ и Универзитетот во Шангај Фухан откриле дека седум часа сон е идеален за средовечни или постари луѓе и заклучиле дека повеќе или помалку сон може негативно да влијае на нивното ментално здравје и да предизвика послаби ментални перформанси.

Истражувачите проучувале податоци за 500.000 возрасни лица на возраст меѓу 38 и 73 години, собрани од огромната база на податоци на Обединетото Кралство Биобанк.

Испитаниците одговарале на прашања во врска со режимот на спиење, менталното здравје и општата состојба и ги комплетирале когнитивните тестови. Истражувачите имаа пристап до слики со МРИ на мозокот и генетски податоци на речиси 40.000 субјекти. Сето ова беше објавено во списанието Nature Aging.

На што влијае времетраењето на спиењето?

Научниците открија дека премногу или премалку сон е поврзан со намалени когнитивни перформанси. Испитаниците побавно решаваа тестови, имаа пократок опсег на внимание и послабо решавање на проблеми. Нивното ментално здравје беше исто така полошо, при што повеќето доживеаја зголемување на анксиозноста, симптомите на депресија и влошување на општата состојба.

Тие објаснија дека нарушувањата за време на плиткото спиење (составен дел на длабокиот сон) се можна причина за намалени когнитивни перформанси. Тие се поврзани со акумулација на бета-амилоидни молекули. Се смета дека овие протеински наслаги, чии големи акумулации се наоѓаат во мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест, придонесуваат за смрт на невронските клетки.

Премалку или премногу сон е можен фактор на ризик во староста

Истражувачите откриле дека редовните седум часа сон во текот на ноќта се идеални за когнитивни перформанси, општа благосостојба и ментално здравје кај средовечните и постарите луѓе.

Иако студијата не ја објасни причинско-последичната врска, резултатите покажуваат дека премалку или премногу сон може да биде фактор на ризик за когнитивно опаѓање во староста, велат истражувачите.

„Не можеме со сигурност да кажеме дека премалку или премногу сон предизвикува когнитивни проблеми, но анализата во која проучувавме неколку поединци во долг временски период ја потврдува оваа теза“, рече професорот Џианфенг Фенг од Универзитетот Фудан во Кина во соопштение за печатот info.

Коавторката на студијата Барбара Сахакијан од Универзитетот во Кембриџ рече: „Добриот сон е важен во сите фази од животот, но особено како што старееме.

Изнаоѓањето начини за подобрување на сонот може да биде од клучно значење за одржување на добро ментално здравје и избегнување на когнитивниот пад кај постарите луѓе, особено оние кои страдаат од ментални нарушувања и деменција.

Проблемите со сонот се во пораст кај сите возрасни групи

Според Германското здружение за истражување и медицина за спиење (DGSM), постарите лица често пријавуваат тешкотии со спиењето, пократко вкупно времетраење на спиењето, повеќе дремки во текот на денот и зголемена употреба на апчиња за спиење. Сепак, сè повеќе проблеми со спиењето се јавуваат кај сите возрасни групи ширум светот.

Претходна објаваДали страдате од главоболки од промената на времето? Можеби токму за ова се работи
Следна објаваИдентификувајте ги предизвикувачите на мигрена на време

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име