Дома Health Дивертикулитис – причини, симптоми и третмани

Дивертикулитис – причини, симптоми и третмани

351
0

Дивертикулитис – причини, симптоми и третмани

Дивертикулитис ( од лат. diverticulum : byway ) е воспалителна болест на цревата која погодува многу луѓе ширум светот. Иако често се поврзува со стареењето и западната исхрана, оваа состојба може да влијае на луѓе од различни возрасти и култури.

Разбирањето на дивертикулитисот, неговите причини, симптоми и достапни третмани е важно за да се обезбеди навремена дијагноза и соодветна грижа. Оваа статија дава сеопфатен преглед на дивертикулитисот, нагласувајќи ги неговите основни аспекти и совети за управување со болеста.

Што е дивертикулитис?

Дивертикулитис е состојба која се јавува кога мали испакнатини, познати како дивертикули, се развиваат во дебелото црево или дебелото црево. Овие испакнатини може да станат воспалени или инфицирани, што доведува до симптоми како што се болка, треска и промени во движењето на дебелото црево.

Дивертикулитисот може да варира од благи до тешки случаи, а третманот се прилагодува според сериозноста на симптомите. Покрај дивертикулитисот, често се споменува уште еден збор: дивертикулоза – па да видиме за што се работи.

Која е разликата помеѓу дивертикулоза и дивертикулитис?

Дивертикулозата и дивертикулитисот се две поврзани, но различни состојби поврзани со формирање на дивертикули во дебелото црево.

Дивертикулозата се однесува на присуството на дивертикули , кои се мали испакнати торбички или џебови кои се формираат во ѕидовите на дебелото црево. Дивертикулите обично се формираат како резултат на зголемен притисок во цревата и често се поврзани со низок внес на диетални влакна. Дивертикулозата е честа состојба, особено кај постарите лица. Повеќето луѓе со дивертикулоза немаат симптоми, а состојбата често се открива случајно за време на рутински медицински преглед.

Дивертикулитисот, од друга страна, е воспаление или инфекција на дивертикулите. Кога дивертикулата ќе се инфицира или ќе се воспали, може да доведе до абдоминална болка, обично во долната лева страна, како и треска, гадење, промени во движењето на дебелото црево и други симптоми. Дивертикулитисот може да биде благ или тежок, во зависност од степенот на воспаление или инфекција. Потешките случаи на дивертикулитис може да бараат хоспитализација, антибиотици или дури и операција.

Така, главната разлика помеѓу дивертикулозата и дивертикулитисот е дека дивертикулозата се однесува на присуство на дивертикули без симптоми или проблеми, додека дивертикулитисот вклучува воспаление или инфекција на дивертикулата, што доведува до симптоми и потенцијални компликации.

Болка под десното ребро: Што може да ја предизвика и како да се лекува

Причини за дивертикулитис

Иако точната причина за дивертикулитис не е целосно разбрана, експертите веруваат дека инфекцијата или воспалението на дивертикулата се јавува поради комбинација на различни фактори. Некои од овие фактори вклучуваат:

Задржување на измет: Кога фекалната материја или столицата ќе се заглави во дивертикулум, тоа може да доведе до бактериска инфекција, што предизвикува воспаление и оток.

Зголемен притисок во дебелото црево: Зголемениот притисок во дебелото црево, често предизвикан од запек или напрегање за време на движењето на дебелото црево, може да ги оштети ѕидовите на дивертикулите, зголемувајќи го ризикот од воспаление или инфекција.

Намален проток на крв: Дивертикулумот може да нема соодветен проток на крв, што го прави поподложен на воспаление и инфекција.

Претходна објаваБолест на тироидната жлезда (Тироидитис Хашимото)…
Следна објаваБолка во долниот дел на ногата

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име