Дома Positive of the day Денес се одбележува Светскиот ден на спиењето…

Денес се одбележува Светскиот ден на спиењето…

301
0

На 19 март 2020 година се слави меѓународно признатиот настан, Светскиот ден на спиењето. Сите знаеме колку е важен квалитетен сон со оглед на тоа што едно лице во просек минува 8516 дена спиејќи. Спиењето е важно за менталното, физичкото и емоционалното здравје, а влијанието исто така може да ги подобри овие аспекти на здравјето на луѓето. Во исто време, сонот има значително влијание врз нашето здравје. Во денешниот зафатен свет, тешко е да се постигне идеалот за квалитетен сон.Недостаток на спиење и нарушувања на спиењето се поврзани со хронични заболувања, дебелина, рак и висок крвен притисок. Малку се луѓето кои решаваат да го решат овој проблем барајќи помош од експерти. Кога се гледа во проценти, дури 45% од светската популација има проблем со спиењето.Со спиење го зајакнуваме сопствениот имунолошки систем, во длабок сон се активира клеточниот хормон за раст, а исто така го регенерираме целиот животен систем. Бидејќи секое човечко суштество е уникатно, на некои им треба помалку сон, додека на други им треба многу повеќе. На пример, Наполеон спиел четири до пет часа на ден, Леонардо да Винчи спиел еден час, а тие часови беа поделени, па тој всушност спиел по 15 минути на секои 4 часа. Дури 12 часа не биле доволни за спиење на Гете. Ние исто така се разликуваме во положбата во која спиеме: 33% од популацијата спие на десната страна, 20% од населението на левата страна, 13% од популацијата наизменично се наоѓа помеѓу левата и десната страна, 20% од популацијата спие на стомакот, и 11% на грбот.Како што е познато, постојат неколку фази на спиење. Нормалниот сон е состојба без сон, додека парадоксалниот сон е состојба со соништа и ментални слики кои ги придружуваат движењата на очите. Парадоксалниот сон е попознат како РЕМ сон. Интересен е фактот дека содржината на нашите соништа се всушност непотребни информации што мозокот ги отфрла со цел да создаде места за нови информации. Кога зборуваме за спиење, постојат 4 фази што се повторуваат 4-6 пати во текот на ноќта. Првата фаза е плиток сон. Следува фаза во која свеста исчезнува. Времетраењето на третата фаза е само 20 минути, а неговата специфичност е дека во тоа време лицето е отпорно на помала болка. Последната фаза трае 40 минути и тоа е најдлабокиот сон.Потребни се и оптимални услови за квалитетен сон. Така, во областа за спиење, температурата треба да биде помеѓу 15 и 18 степени Целзиусови, а влажноста помеѓу 50% и 60%. Пред спиење, потребно е да се проветрти просторијата и да се отстранат електричните уреди кои ја намалуваат вредноста на хормонот мелатонин, одговорен за спиењето. Ако електричните апарати се неопходни поради, на пример, аларм за будење, нивното растојание од креветот треба да биде 4 метри. За спалната соба најдобро е да изберете сини тонови и да ги отстраните растенијата од собата. Душекот на кој спиете треба да биде изработен од природен, еластичен материјал и на висина од околу 45 сантиметри.

Претходна објаваКреативност: Дали вашиот мозок може да функционира како на Ајнштајн?
Следна објава6 забавни начини да му помогнете на вашето мало дете да научи нови зборови…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име