Дома Позитив на денот Денес е светскиот ден на радиото – 13 февруари…

Денес е светскиот ден на радиото – 13 февруари…

499
0

Секоја година на 13 февруари, Светскиот ден на радиото го слави радиото како масовен медиум кои допираат до најшироката публика во светот. Денот исто така ја препознава моќта на радиото да промовира разновидност и да гради поинклузивен свет.


13 февруари како датум беше објавен на 36-та седница од Генералното собрание на УНЕСКО. Предлогот го даде Кралството Шпанија, на 187. седница на Извршниот одбор на УНЕСКО. Датумот 13 февруари беше избран за да се одбележи 1946 година кога беше основано радиото на Обединетите нации. Целта на Светскиот ден на радиото е да се подигне свеста кај јавноста и медиумите за вредноста на самото радио, да се подобри меѓународната соработка и да се обезбеди пристап до информации преку радио.


Во својата одлука, Генералната конференција ги охрабрува земјите-членки да преземат активности за одбележување на овој ден, како на локално, така и на национално ниво, со учество на национални комисии, невладини организации, јавност и разни институции (училишта, универзитети, општини, градови, медиуми, новинари, стручни здруженија, музеи, културни).


Сигнали и радиодифузија


Пред 1920 година, радио сигналите се користеа за контакт со бродовите на море. После Првата светска војна, луѓето започнале да купуваат радија за своите домови. До крајот на 1920-тите, над 100 милиони сопственици на куќи користеле радија во САД. Во тоа време, едно радио чинело околу 150 американски долари.


КДКА во Питсбург и британската радиодифузна компанија (ББС) во Англија беа првите радиостаници. Првиот радио пренос во САД се случи на 2 ноември 1920 година. Во 1947 година, 82 од 100 Американци редовно слушале радио.
Заедно со музика и вести, слушателите се вклучија во нивната омилена сапуница, квиз-шоу и спортски настан. Со текот на годините, радиото продолжи да ги забавува и информира слушателите ширум светот. Во моментов, околу 44 000 радио станици постојат на глобално ниво. Скоро 75 проценти од домаќинствата во земјите во развој слушаат радио.
Во денешно време, најголемиот број луѓе слушаат музика или ги добиваат своите новости преку интернет. Колку време има поминато откако немате слушано радио, вклучете го за да прославите.

Претходна објаваЗапочна славењето на кинеска Нова година!
Следна објаваСмути со банана и ѓумбир што мора да го испробате!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име