Дома Health Два чудни симптоми кои можат да се појават

Два чудни симптоми кои можат да се појават

296
0

Два чудни симптоми кои можат да се појават

Пациентите забележуваат два необични симптоми до една недела пред мозочниот удар.

Повеќето од нас веруваат дека се запознаени со непосредните знаци на мозочен удар. Сепак, истражувањата сугерираат дека предупредувачките знаци може да се појават и една недела пред тоа навистина да се случи.

Мозочниот удар е мозочен удар кој е опасен по живот кој се јавува кога ќе се прекине снабдувањето со крв во дел од мозокот. Според NHS, секоја година во Велика Британија над 100.000 луѓе страдаат од мозочен удар и тие се одговорни за над 38.000 смртни случаи. И има скоро 1,3 милиони преживеани од мозочен удар во ОК – многу од нив сега живеат со попреченост.

Претходните истражувања објавени во The Lancet покажаа дека до 90 проценти од мозочните удари може да се спречат.

Значи, кои се некои од предупредувачките знаци на кои треба да внимавате?

Мини мозочен удар

Мини-мозочен удар или минлив исхемичен напад се случува кога крвниот сад е привремено блокиран. Симптомите може да исчезнат за неколку минути со враќањето на протокот на крв и можеби нема да има многу трајно оштетување на мозочните клетки. Симптомите обично вклучуваат вкочанетост и пецкање на едната страна од телото.

Сепак, мини-мозочните удари можат да бидат знак дека е на пат посериозен мозочен удар, па затоа е важно да ги сфатите сериозно и да побарате помош, дури и ако симптомите исчезнат сами од себе. Околу четири од 10 луѓе кои имаат мини-мозочен удар ќе продолжат да имаат мозочен удар, според веб-страницата на медицински специјалисти.

Ненадеен делириум

Некои луѓе пријавуваат ненадеен делириум денови или дури недели пред да доживеат мозочен удар, според студијата објавена во списанието на Американската академија за неврологија.

Ненадејниот делириум, или конфузија, често ги остава засегнатите поединци неспособни да размислуваат или да зборуваат јасно. Ако мислите дека некој доживува делириум, NHS предлага да го прашате лицето за името, возраста и денешниот датум. Ако изгледаат несигурни или не можат да ви одговорат, веројатно им е потребна медицинска помош.

Еве што значи ако уринирате неколку пати во текот на ноќта

Кои се причините за мозочен удар?

Исхемичен мозочен удар, најчеста форма на оваа состојба, се јавува кога згрутчувањето на крвта го блокира протокот на крв и кислород до мозокот. Ова обично е предизвикано од стеснување на артериите со текот на времето. Додека артериите природно може да се стеснуваат со возраста, други фактори, од кои некои може да се спречат, може да го забрзаат процесот:

пушењето,

дебелината,

премногу алкохол,

висок крвен притисок,

високо ниво на холестерол,

дијабетес,

Пореткиот хеморагичен мозочен удар е предизвикан од крварење во или околу мозокот, обично како резултат на висок крвен притисок.

Претходна објаваЕве што значи ако уринирате неколку пати во текот на ноќта
Следна објаваОваа ТОЧКА на телото може да открие дали имате висок холестерол

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име