Дома Здравје Да интегралната храна е здрава… Но, количината е важна

Да интегралната храна е здрава… Но, количината е важна

785
0

Кога велиме интегрална храна, тоа првенствено се однесува на житариците, и оние кои не поминале низ процес на преработка, туку е нивно цело зрно.

Со преработка, житото ја губи својата хранлива вредност, што не е случај со интегралното зрно кое ги задржува хранливите материи, а здравствените придобивки се повеќекратни.

Здравствените придобивки од целосната храна се добро варење, редовно празнење на цревата, намалување на нивото на лошиот холестерол. Дополнителна придобивка од целосната храна се витамините.

Интегралната храна има значително поголема количина на витамини од групата Б, што е исклучително важно за метаболизмот на јаглени хидрати, но и за квалитетот на кожата и ноктите. Кога станува збор за слабеење, влакната се клучни за секоја диета, од две причини.

Причината зошто треба да јадете цели зрна е затоа што тие успешно го контролираат нивото на шеќер во крвта. Целите зрна содржат повеќе влакна и затоа обезбедуваат чувство на ситост подолго време, за разлика од белото брашно кое доведува до ненадеен скок на шеќерот, а потоа и глад.

Не треба да јадете повеќе од 3 кришки вистински интегрален леб на ден. Истото важи и за интегралните тестенини – иако се поздрави во смисла дека го одржуваат нивото на шеќер во крвта, содржат витамини од групата Б, го подобруваат варењето – тогаш сепак ги имаат истите калории како и белите тестенини.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име