Дома Здравје Дарување крв: Сè што треба да знаете

Дарување крв: Сè што треба да знаете

671
0

Пред се, тоа е хуман чин со кој го контролирате вашето здравје и за малку слободно време ги спасувате болните и повредените. Крвта не може да се произведува вештачки. Само човек може да даде крв на друг човек и нема друг извор на крв. Секој поединец во ситуација кога му е потребна крв како лек директно зависи од доброволните крводарители.

За да се обезбеди брз, квалитетен и безбеден третман на пациентите, потребно е секогаш да има доволен број крводарители, а со тоа и доволно количество крв во резерва.


Кој е доброволно дарител на крв?
Доброволен, неплатен крводарител е лице кое доброволно дарува крв, плазма или други крвни компоненти, затоа не се плаќа ниту во пари, ниту во која било друга форма што би можела да биде замена за пари.

Основните принципи на дарување крв се:

доброволност,
анонимност,
солидарност.
Со цел да се обезбеди квалитетна и безбедна крв, Светската здравствена организација (СЗО) и Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина (IFRC) усвоија документ во кој се обврзуваат дека осигурувањето на крвта и крвните продукти ќе се заснова на доброволно и неплатена донација.

Како да станете доброволен крводарител?
Едноставно е – прво треба да донесете одлука дека сакате да донирате крв и на тој начин да ги спасите животите на луѓето. Контактирајте го вашето друштво на Црвен крст. Дарувањето крв е привилегија на здравите луѓе затоа што само здрав човек може да биде крводарител.

Колку често и кој може да донира крв?
Здрави луѓе од 18 до 65 години можат да даруваат крв. Мажите можат да даруваат крв на секои 3 месеци, а жените на секои 4 месеци.

Кои се причините за привременото одбивање на давателот?
Причини за привремено одбивање на давателот:

низок хемоглобин,
висок или низок крвен притисок,
жени за време на менструација, бременост или доење,
полесни акутни заболувања (грип, настинка),
тетоважа и пирсинг,
алкохолна состојба,
земање антибиотици,
вакцинирани лица,
по примањето на трансфузија,
по операција, итн.
Ова се само некои од причините за привремено одбивање. Конечната одлука ја носи лекарот при преглед и разговор со дарителот пред самото дарување крв.

Може ли човек да добие СИДА со дарување крв?
НЕ – тоа не е можно! Со дарување крв не можете да заболите од СИДА или било која друга болест. Приборот што се користи при земање крв е спакуван, стерилен и за еднократна употреба.

Дали дарувањето крв може да биде штетно за здравјето на луѓето?
НЕ – здрав организам секогаш има доволно количество крв (околу 5 литри). Со доброволно дарување крв го контролираме и нашето здравје. При секое дарување крв, дарителот се подложува на лекарски преглед, го контролира нивото на железо во крвта, а неговата крв се тестира за СИДА, хепатитис и сифилис.

Се одредува и припадноста на крвната група (A, B, AB, O; секоја може да биде Rh + или Rh -).

Најчестите митови за дарување крв
Постарите луѓе не можат да даруваат крв
Во САД можат да донираат лица постари од шеснаесет години и тешки повеќе од 50 килограми. Сепак, ова правило варира во зависност од државата. Така, на пример, во Обединетото Кралство, дарител може да биде лице од 17 до 66 години, а ако некое лице наполнило 66 години и веќе било дарител пред тоа, може да продолжи да дарува крв додека не биде 70 години.

Ако земате лекови, не можете да донирате крв
Ова е делумен мит. Поединци кои земаат одредени лекови, вклучувајќи антикоагуланси, антитромбоцитни лекови и третмани за акни, не треба да бидат донатори. Меѓутоа, во повеќето случаи, лековите не треба да бидат причина поради која не можете да донирате крв.

Штетен по здравјето
Дарувањето крв не му штети на здравјето, тоа е класичен мит. Доколку донаторот е здрав и има доволно железо во крвта, неговото здравје сигурно нема да биде загрозено. Дополнително, здравиот организам на донаторот брзо закрепнува и веќе во првите 24 часа ја компензира количината и составните делови на крвта – плазма, тромбоцити, леукоцити.

Луѓето со тетоважи и пирсинг не можат да бидат донатори
Според американскиот Црвен крст, ова е делумен мит. Луѓето кои се тетовирале, а потоа сакаат да даруваат крв, треба да почекаат три месеци по последната тетоважа или пирсинг. Ова особено важи за оние кои не користеле игли или пиштоли за еднократна употреба бидејќи тогаш можноста за инфекција е поголема.

Луѓето со хипертензија не можат да даруваат крв
Сè додека крвниот притисок е во нормални граници, едно лице може да донира крв. Не смеат да даруваат крв лица кои страдале или моментално боледуваат од сериозни хронични заболувања на респираторниот и дигестивниот систем, лицата кои боледуваат од болести на срцето и крвните садови, малигни заболувања, СИДА, дијабетес, заболувања на црниот дроб и нервни и ментални болести. .

На вегетаријанците и веганите не им е дозволено да даруваат крв
Овој мит е поврзан со недостаток на железо, со кој вегетаријанците и веганите често се борат. Меѓутоа, без разлика на начинот на исхрана, ако крвната слика на дарителот е добра и ако лицето не боледува од анемија, нема причина да не дарува крв.

Давањето крв предизвикува сериозно гадење
Дарувањето крв може да предизвика мала слабост, но доволната количина на вода и „ужината“ што ќе ја добиете по дарувањето ќе ве врати во живот. Мачнина најчесто чувствуваат помлади луѓе со помала телесна маса. Ќе се чувствувате подобро ако јадете лесен оброк и пиете вода неколку часа пред да донирате крв.

Претходна објаваОва се првите знаци на деменција на кои треба да внимавате
Следна објаваКако да правите инхалации дома

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име