Дома Health Дали темните кругови под очите се знак за бубрежна болест?

Дали темните кругови под очите се знак за бубрежна болест?

291
0

Дали темните кругови под очите се знак за бубрежна болест?

Во Србија од бубрежни заболувања боледуваат околу 700.000 луѓе. Секоја година во Србија околу 40.000 нови луѓе заболуваат од бубрежни заболувања, а 2.000 умираат. Како да се препознае болеста на овој орган? Дали темните кругови се знак?

„Под бубрежни заболувања подразбираме оштетување предизвикано или од воспаление на бубрегот или од бактерии или со имунолошки посредство.

Потоа, кога се појавуваат како дел од некои други болести, кога се некои секундарни манифестации. А всушност, атеросклеротичните бубрежни заболувања се доминантна причина за појава на болести на овој орган, како што се дијабетес мелитус и хипертензија, како најчести заболувања. д-р Милан Радовиќ, раководител на Клиниката за нефрологија на Универзитетскиот клинички центар на Србија за ТВ Прва.

Статистиката вели дека приближно 840 милиони луѓе ширум светот имаат некаков вид на бубрежна болест, што приближно значи дека еден од девет луѓе што ги познавате има некаков вид на бубрежни проблеми.

Бубрежна инсуфициенција значи дека брзината со која бубрезите ја чистат крвта се намалува поради намалениот број на функционални единици. Тоа е хронична болест која има неповратен тек.

Кои се предупредувачките симптоми?

“Бубрезите немаат влакна за болка. Ова е голем недостаток, сите болести кои доведуваат до распаѓање на ткивото се безболни.

Единственото време кога боли е кога има камен во бубрезите или има бактериско воспаление, бидејќи тогаш тоа влијае на обвивка на уринарниот тракт: Тоа е драматична ситуација и потоа пациентите брзо се јавуваат на лекар.

Симптомот кој се појавува меѓу првите, а на кој многу луѓе не обрнуваат внимание е ноќното мокрење.

“Првиот симптом на бубрежна инсуфициенција обично останува незабележан, а тоа е ноќно мокрење или ноктурија. Тоа се јавува затоа што откажувањето на бубрегот ја губи способноста да ја концентрира урината и да ја разгради.

А за таа функција да остане недопрена, сè мора да функционира беспрекорно“, вели нефрологот.

Никој не знае како настанува ОВАА болест

Дали е тоа симптом ако вообичаено одите во тоалет еднаш навечер или дали е важно колку пати ќе станете?

„Има луѓе кои имаат навика да се онесвестат еднаш навечер, или затоа што земаат течност подоцна или тоа го прават цел живот, но луѓето кои ја немаат оваа навика, а им се чини, дефинитивно треба да одат на докторот“.

Дали и темните кругови се симптом?

“Не е навистина темно, но отокот околу очните капаци може да биде знак дека бубрезите не работат правилно. Овој знак обично се јавува при некое воспаление на бубрезите, а потоа пациентите обично имаат оток околу зглобовите на глуждот. Тие се појавуваат затоа што бубрезите се не можат правилно да го регулираат составот на водата.

Тогаш најчесто се јавува хипертензија. Тие знаци се аларм за пациентите.“

Кога се појавуваат камења или песок во бубрезите, најчесто мислиме дека причината е водата што ја внесуваме, односно нејзиниот „лош квалитет“.

„Водата воопшто не е причина за формирање на песок и камења, освен ако не се зема во доволни количини“, вели докторот и додава дека иако е „тврда“, таа оди во дигестивниот систем, а не директно во бубрези, ниту директно од нив.

„Камењата или песокот се предизвикани од пореметувања во излачувањето на соли. Задачата на бубрезите е да концентрира некои соединенија, па затоа е чудо што сите ние немаме камења во бубрезите бидејќи нивната задача е да ги концентрираат овие соли и да го исфрлат нивниот вишок од тело – дали е сол урична киселина, или сол на калциум, оксалат и слично.

Кога има пореметување во функционирањето доведува до предиспозиција за формирање на песок, а подоцна и камења“.

Дали храната влијае на откажувањето на бубрезите?

Во моментот кога настанала бубрежна слабост, се советува диета со намалено количество на протеини, бидејќи тоа ќе придонесе за дополнително влошување на овој орган“, вели д-р Радовиќ.

Претходна објаваНикој не знае како настанува ОВАА болест
Следна објаваРуски КАРДИОЛОГ предупредува

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име