Дома Живот Дали сте културни: Прочитајте осум карактеристики на културните луѓе

Дали сте културни: Прочитајте осум карактеристики на културните луѓе

1046
0


Животот има свои услови. За да може човекот да биде прифатен меѓу образованите луѓе, тој мора да биде културен, му вели во едно писмо рускиот писател Антон Павлович Чехов до својот помлад брат, составувајќи список на услови кои ги исполнуваат културните луѓе.

  1. Тие ја почитуваат човечката личност и затоа се секогаш љубезни, внимателни, учтиви и подготвени да прават одредени работи за другите.
  2. Тие се сочувствителни кон сите, не само кон питачите и мачките. Тие исто така се грижат за она што не се гледа и се подготвени да се жртвуваат за да им помогнат на другите.
  3. Тие го почитуваат туѓиот имот и затоа ги враќаат долговите.
  4. Тие се искрени и ги презираат лагите. Не лажат дури и кога се во прашање ситници. Лагата го навредува слушателот и го понижува во очите на говорникот. Не позираат, исто се однесуваат на улица и дома, не се преправаат дека се важни пред своите поскромни пријатели. Тие не се склони да озборуваат или да ги оптоваруваат другите со своите неиспровоцирани признанија. Од почит кон туѓите уши, тие повеќе молчат отколку што зборуваат.
  5. Не се понижуваат за да предизвикаат сожалување. Тие не играат на картата на туѓата чувствителност за да привлечат внимание. Не велат „Никој не ме разбира“ или „Никој не се грижи за мене“, бидејќи тоа се евтини и вулгарни трикови.
  1. Не страдајте од плитка суета. Не им е гајле за лажните вредности, запознавањето со познати личности или самите да бидат познати. Ако направиле нешто значајно, не го прават тоа најважна работа на светот и не се фалат дека имаат пристап таму каде што другите немаат. Навистина талентираните луѓе секогаш се држат настрана од гужви и реклами.
  2. Ако имаат подарок, го почитуваат. За него, тие го жртвуваат одморот, романтиката, забавата, суетата. Тие се горди на својата дарба, но и се многу посветени на тоа.
  3. Имаат развиено чувство за убавина, естетика. Не одат да спијат во облека, ја одржуваат чистотата на просторот за живеење. Тие се многу внимателни да ги контролираат своите инстинкти и да не го гледаат само сексуалниот објект во спротивниот пол. Стремејќи се кон оригиналност, елеганција, хуманост, тие се восхитуваат на мајчинските чувства. Тие не се опиваат, туку пијат алкохол само во посебни прилики, бидејќи мислат дека секоја прилика не е за наздравување. Се придржуваат до принципите на mens sana in corpore sano – во здраво тело здрав дух.
  • Така изгледаат културните луѓе. За човек да биде културен не е доволно да чита популарни романи и да посетува театар. Тој мора постојано, дење и ноќе, да работи на себе, да чита, да учи, да работи напорно и веднаш да ја отфрла суетата, бидејќи секој изгубен час е важен , го заклучува Чехов своето писмо.
Претходна објаваВтор ден Божиќ – Денеска е Собор на Пресвета Богородица
Следна објаваКолач со кокос и чоколада

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име