Лекарите, нутриционистите и медиумите предупредуваат на штетноста на грицките и готовата индустриска храна која е заситена со сол. Многу диетални програми предупредуваат за неопходното намалување на употребата на сол и ја нагласуваат важноста од читање на етикети на готовата храна, со цел да се контролира внесот на сол. Од сето ова може да се заклучи дека солта е исто толку непријател на здравјето колку и шеќерот.

И додека можеме без шеќер во чиста форма (всушност, најдобро е да внесуваме што е можно повеќе природен шеќер во храната), не можеме без сол. Целосно избегнување на солење храна е погрешно, бидејќи недостатокот на сол е исто толку опасен за здравјето како и вишокот.

Зошто да земате сол?

Солта е неопходна за здраво варење, за регулирање на течностите во телото и за правилно функционирање на нервниот систем. Запомнете дека во случај на висока температура или дијареа, лекарите советуваат да земат раствор од различни соли. Ништо невообичаено, бидејќи дехидрацијата (губење на течности) и загубата на сол се поврзани, затоа треба да се зема повеќе сол со секое зголемено потење.

Солта е важен фактор за здрав сон, и за спречување на грчеви предизвикани од воспаление на мускулите (т.н. мускулни влакна). Без сол, калциумот не се апсорбира добро, а недостатокот на калциум доведува до остеопороза. Улогата на солта е толку разновидна што достигнува дури и сексуалност и здраво либидо.

Но, не е важно каква сол земате. За среќа, хрватскиот пазар се потпира речиси исклучиво на морска сол, која е многу поздрава од т.н. обична кујнска сол (тоа е сол што се извлекува од рудникот, така што ја нарекуваме и камена сол).

Денес, лекарите и нутриционистите препорачуваат исклучиво морска сол, а во последно време повеќе се бара да не е јодизирана. Иако јодот се додава во сол со децении за да се спречат болести поврзани со нарушувања на тироидната жлезда, денес знаеме дека правилната исхрана може да добие доволно јод (се наоѓа во почвата каде што расте храната што ја јадеме). Затоа денес во продавниците за здрава храна повеќе ја наоѓаме оригиналната морска сол без адитиви.

Камената сол обично поминува низ неколку фази на индустриска обработка и содржи бројни адитиви, кои генерално го спречуваат собирањето (скаменетоста) на солта. Таквата сол може да содржи и алуминиум, кој е поврзан со Алцхајмерова болест.

Морската сол, пак, содржи околу 80 минерали и елементи во трагови, од кои сите се важни за општото здравје. Тие се во нивната природна форма, бидејќи кога испарува морската вода, не само Na Cl (натриум хлорид е хемиското име за сол) останува на дното на базенот, туку и сите оние цврсти материи што се растворени во морска вода. Морската сол е многу повкусна од камената сол.

Како што расте свесноста за загадувањето и здравата исхрана, така учиме дека секоја сол има уникатен вкус, во зависност од каде потекнува. Меѓу љубителите на гастрономијата се појави ново хоби – дегустација и проценка на сол. Т.н дизајнерски соли, која се состои од квалитетна, нерафинирана морска сол и разни здрави адитиви, најчесто билки.

Оригиналната морска сол е груба, затоа треба да се користи секогаш кога можете, на пример при готвење, или за солење на зготвена храна. Бидејќи не е реално да се очекува дека повеќето луѓе ќе посолат се со груба сол, ќе користат фина сол за салати, а можеби и за кисели краставички, што во принцип треба да се избегнува на масата.

Имаме заедничко мислење дека е лесно да се додаде сол во сад ако не е солено, и невозможно е да се одземе ако е премногу солено. Сепак, јадењето секогаш треба да биде умерено солено при готвењето, исто како што треба, бидејќи се покажа дека повеќето луѓе претеруваат по солењето (ако го погледнеме од здравствена гледна точка, а не од гледна точка на индивидуални вкусови).

Дефинитивно треба да обрнете внимание на внесот на сол, па затоа треба да знаете дека во денешната диета има многу почест случај на прекумерна отколку недоволна потрошувачка на сол. Ако забележите дека вие сте единствениот на масата што последователно ја посолува послужената храна, тоа е сигнал дека сакате претерано солена храна или дека консумирате премногу сол.

Објавено од Твое Здравје

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Копирање не е дозволено!