Дома Психолошки совети Дали престојот во природа може да го подобри вашето здравје?

Дали престојот во природа може да го подобри вашето здравје?

509
0

Можеби мислите дека одењето во природа значи само уживање во прекрасниот пејзаж, но да останете во „зелен простор“ (без разлика дали станува збор за парк, шумска патека или ливада) всушност го подобрува вашето ментално и физичко здравје .

Каков ефект имаат природата и зелените површини врз нас?
Во една студија покажа дека урбаните зелени површини поттикнуваат физичка активност , ја зголемуваат психолошката благосостојба и воопшто го подобруваат јавното здравје. Истражувачите заклучиле дека поурбаниот зелен простор ќе го подобри целокупниот квалитет на живот на жителите во областа.

Во друга студија откриено е дека луѓето кои посетиле зелени површини биле порелаксирани и имале повеќе позитивни емоции . Исто така, се чини дека недостаток на природата навистина може да влијае на вашето ментално, како и физичко здравје.

На пример, научниците го поврзаа недостатокот на дрвја во одредени станбени населби со зголемениот ризик од кардиоваскуларни болести .

Како да ги искористите максимално овие придобивки?
Прошетка во природа околу 50 минути, наспроти подеднакво долгата прошетка во градот, може да го намали нивото на вознемиреност и негативни чувства и да ги зголеми позитивните. Исто така, се чини дека одењето во природа може да ја подобри вашата меморија .
Сепак, исто така е важно да се охрабриме едни со други да одиме во природа . Ова може да се постигне со едукација за тоа колку е важно навистина да се помине некое време во природа, како и со залагање за изградба на дополнителни паркови и зелени површини што ќе бидат достапни за сите.

Претходна објаваСок од зелка – придобивки…
Следна објаваМагнезиумот диктира како спиете…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име