Дома Психолошки совети Дали постојано ги решавате туѓите проблеми? Еве зошто тоа…

Дали постојано ги решавате туѓите проблеми? Еве зошто тоа…

438
0

Еве зошто тоа не е добро и како да го спречите.

Една од најубавите човечки особини е дефинитивно алтруизмот. Да им помагате на луѓето околу вас и да не барате ништо за возврат е несебично и е одраз на човечката благородност.

Но, како и за сите други работи во животот, помагањето треба да има мерка. Прекумерната помош на саканите и луѓето околу вас престанува да биде помош и се претвора во решавање на проблеми кои никому не му носат добро. Помагањето, се разбира, не е лоша работа. Од најраното детство нè учат дека да се биде љубезен, љубезен и внимателен кон другите е нормално и пожелно однесување.

Но, има луѓе кои стануваат премногу добри и премногу фокусирани на другите и помагајќи им на другите. Кога тоа ќе се случи, има многу големи шанси таквото однесување да ги наруши оние на кои се обидувате да им помогнете. Пред да започнете да ги решавате проблемите на другите луѓе, треба да бидете свесни за фактот дека не можете никому да му помогнете ако тој нема желба да си помогне себеси.

Како да разликувате спасување од помош?

Помагањето може да се опише како вид на помош во тешки и предизвикувачки периоди од животот. На пример, вашата сакана ја изгубила работата. Во оваа тешка животна ситуација ќе ја поддржите, ќе ја слушате, ќе и давате совети и ќе помогнете финансиски во првиот месец без плата.

Но, ако со месеци и помагате на блиска личност финансиски, исплатете ѝ стручна помош и на крајот поканете ја да живее со вас затоа што не може да плати кирија и комуналии – вие ја спасувате таа личност и не дозволувајте сама да се бори со своите проблеми. Кога помагате некому – вие сте потпора на патот што тој човек го води сам.

Кога спасувате некого – вие сте личноста која се грижи за сите препреки на кои наидува оваа друга личност. Затоа, ако чувствувате потреба да му помогнете на некој ваш близок, прво запрашајте се дали тоа навистина е помош, или навистина му возвраќате спасувајќи го.

Исто така, може да се случи луѓето околу вас да бараат спас, мислејќи дека тоа е обична помош. Во такви случаи, објаснете им на луѓето кои премногу прашуваат како сте тука за нив, како ги сакате, но како не можете да ги решите нивните проблеми. Поставете граници бидејќи со ваша прекумерна помош личноста во неволја никогаш нема да ја достигне посакуваната цел и независност.

Претходна објаваДали често се будите со главоболка и необјаснет замор?
Следна објаваИстражувањата покажаа дека медот подобро ја лекува настинката од лековите. Еве како да го…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име