Дали некогаш сте се запрашале: Зошто ставаме цел ловоров лист во нашите јадења?
Дали некогаш сте се запрашале зошто ловоровите листови се користат цели при додавање во јадења, а не во некоја друга форма? Еве го одговорот.
Ловоровиот лист им дава на јадењата фантастична арома и ги претвора специјалитетите во вистински пикантен гурман. Исто како коските од риба или стапчињата цимет, освен ако не се отстранат од садот пред сервирање, тие секогаш завршуваат на работ од чинијата после оброкот.
Една од причините зошто ловоровите листови се ставаат во целина е поради острите рабови, па затоа е полесно да се отстрани целиот крцкав лист отколку да се мачите со малите делови.
Од друга страна, ловоровите листови имаат многу силна арома. Доколку го исечкате и премачкате преку садот, неговиот вкус и мирис би доминирале и би ја прикриле оригиналната арома на специјалитетот.
Но, ловоровиот лист може да се најде и во форма на прав, а понекогаш и во разни мешавини за зачини. Доколку сакате, можете сами да го сомелете, но внимавајте да не претерате кога го додавате зачинот во садот. Задолжително користете силен блендер со остри сечила, за да нема големи остри парчиња ловоров лист во мелениот.