Дома Health ДАЛИ БОЛИ ПНЕВМОНИЈАТА Докторот открива како да разликувате пневмонија од настинка

ДАЛИ БОЛИ ПНЕВМОНИЈАТА Докторот открива како да разликувате пневмонија од настинка

1177
0

ДАЛИ БОЛИ ПНЕВМОНИЈАТА Докторот открива како да разликувате пневмонија од настинка

Затоа е важно навреме да преземете одредени мерки за да се заштитите себеси и вашите најблиски

Често се поставуваат прашања, дали пневмонијата боли, колку долго трае воспалението или што е CRP? Што е пневмонија? Случаите на пневмонија се најчести во текот на зимата и често може да имаат збунувачки симптоми.


Затоа експертите објаснуваат како да препознаете кашлица и треска кои предизвикуваат пневмонија и предлагаат неколку совети за спречување на пневмонија во текот на зимата. Сезонските промени можат да предизвикаат разни болести, а пневмонијата е една од инфекциите што ја носат вирусите и бактериите. Факт е дека пневмонијата може да се појави во секое време од годината, но во текот на зимата бројот на заболени е нешто зголемен.

3 ЗАЧИНИ кои ги чистат белите дробови!

Пневмонијата се опишува како воспаление на ткивото на едното или двете бели дробови и е предизвикано од инфекција со бактерии и вируси, кои се заразни и можат да се шират кога заразеното лице кашла, кива или дури зборува. Затоа е важно навреме да преземете одредени мерки за да се заштитите себеси и вашите најблиски. Општите симптоми (неспецифични) кај пневмонијата се слични на оние на настинка или грип, разликата е во тоа што тие траат подолго. Најчести меѓу нив се:

треска,
замор,
болка во градите,
дијареа,
потење,
потреси,
краток здив,
болки во мускулите и зглобовите,
главоболка.
Д-р Вивек Синг објасни дека кога температурите се намалуваат, бактериите, вирусите и габите се со поголема веројатност да останат подолго во воздухот во форма на капки од дишните патишта.

„ Покрај тоа, во текот на зимата, нашиот имунитет има тенденција да опаѓа, што го ослабува системот и предизвикува оштетување на дишните патишта, создавајќи јасен премин за бактериите и вирусите да предизвикаат инфекција во белите дробови.“, додаде тој и даде неколку корисни совети за да се спречи тоа да се случи:

Почесто дезинфицирајте ги рацете
Избегнувајте контакт со болни луѓе
Усвојувајте здрави навики: вежбање, одмор и здрава исхрана
Останете хидрирани

Последици од пневмонија

Пневмонијата обично се лекува многу лесно и закрепнувањето се случува во рок од една недела. Меѓутоа, кога симптомите ќе се влошат, кога здравјето на лицето веќе е загрозено или не се јави навреме со лекар, може да настанат сериозни последици.

Затоа, пневмонијата може да варира од блага инфекција до состојба опасна по живот, а понекогаш дури и може да доведе до смрт..

Претходна објаваБРЗО И ЛЕСНО: КОКОСОВИ БАКНЕЖИ ГОТОВИ ЗА 10 МИНУТИ
Следна објава„Чаеви за подолг живот“: Камилица меѓу нив

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име