Дома Здравје Грчеви во нозете

Грчеви во нозете

565
0

Грчевите во нозете се чест проблем, особено кај постарите лица.

Најчесто се случуваат ненадејно и можат да го нарушат нормалното секојдневно функционирање.

Ова е текст за нив.


Што се грчеви во нозете?


Грчеви во нозете се ненадејни и болни мускулни грчеви.


Грчеви обично се јавуваат само на едната страна, најчесто во пределот на потколеницата, иако може да се јави и во пределот на стапалото.


Може да трае од неколку секунди до десет минути.


По спазмите, болката може да остане во пределот на зафатениот мускул, која може да трае и до неколку часа.


Грчењето може да биде толку силен и непријатен што може целосно да го онеспособи пациентот во тој момент.


Грчевите во нозете ноќе се особено непријатни.


Пациентот наеднаш се буди од сон, со многу болни гримаси на лицето.


Болката и спазмите кои настануваат тогаш можат целосно да го нарушат циклусот на спиење.

Кој често има грчеви во нозете?

Грчеви во нозете може секому да му се случат, но најчесто се јавуваат кај:

Жените,
Стари лица,

Лицето кое боледува од разни хронични болести како што се дијабетес , невролошки заболувања…

Бремените жени, особено во 2 и 3 триместар од бременоста,

Луѓето кои имале повреди,

Спортистите…

Што предизвикува грчеви во нозете?

Грчеви во нозете може да се појават како резултат на неколку различни состојби.

За жал, многу често причината е непозната, но постојат одредени состојби и здравствени проблеми кои можат да помогнат да се утврди причината.

Овие се:

Возраста , кај постарите луѓе, поради оштетување на циркулацијата може да предизвика оштетување на мускулите и нервите, што само по себе може да доведе до ненадејни грчеви,

Бременост , трудниците поради носењето фетус имаат поголем притисок на долните екстремитети. Овој зголемен притисок на долните екстремитети може да доведе до грчеви, но и до формирање на проширени вени и хемороиди .

Земање одредени лекови како што се диуретици или статини. Диуретиците доведуваат до исфрлање на течности и електролити. Посебно ако се земаат секој ден или си бил, да речеме, во итната помош/болница каде ти го намалиле притисокот со диуретици.

Поради оваа загуба на течности и електролити, особено на калиум, важна е нивната замена. Но, бидете внимателни особено ако имате грчеви поради губење на калиум. Постојат лекови и долгорочни средства за негово компензација, но тие можат да доведат и до прекумерна концентрација на калиум во крвта, што повторно не е добро.

Доколку имате грчеви поради диуретици, задолжително посетете лекар за преглед. Статините може да предизвикаат и грчеви во нозете како несакан ефект.

Прекумерно вежбање,

Недоволен внес на течности,

Невролошки заболувања како што се мозочен удар или друга болест што доведува до оштетување на мозокот,

Нарушување на циркулацијата на нозете,

Оштетување на нервите на нозете или проблем со ‘рбетот,

Оштетување на црниот дроб, кога црниот дроб не успева да ги отстрани штетните материи од нашето тело,

Труење со разни токсични материи и супстанции,

Инфекции, тетанус…

Како се третираат грчевите во нозете?

Пред сè, важно е да се открие причината за овие грчеви.

Доколку се работи за лекови, терапијата се менува и може да ја направи вашиот лекар што посетува.

Ако се работи за нешто друго, добро е детално да се испитаат овие грчеви.

Направете лабораторија која ќе вклучува електролити Na, K, Mg, ултразвук на желудникот, особено долниот дел на стомакот и доплер крвните садови на долните екстремитети.

Прва помош за појава на грчеви била:

Истегнување и масажа на згрчениот мускул,

Подмачкајте го болниот мускул со некоја антиревматска маст или крем за болка,

Земете некои лекови против болки, лековите против болки не можат веднаш да помогнат, но можат да ја намалат болката,

Пијте доволно течности,

Земете храна богата со калиум, да речеме домати или магнезиум…

Претходна објаваКаснување од куче, што треба да направите?
Следна објаваПОМАГА ЗА КАШЛАЊЕ НА ПУШАЧИТЕ: Руски пијалок ги чисти белите дробови!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име