Дома Светски дестинации Град во кој не смеете да раѓате или да умрете

Град во кој не смеете да раѓате или да умрете

604
0

Малите скапоцени камења скриени во нашиот свет се фасцинантни и уникатни. Сепак, постои едно место на Земјата што ги победува сите. Во малата населба Лонгјарбиен во центарот на Свалбард, Норвешка, постојат некои многу чудни закони до кои се придржуваат нејзините 2.000 граѓани.

Историја на населбата

Лонгјарбиен како населба настана благодарение на сите работници од рудникот за јаглен, кој во тоа време беше еден од најголемите рудници за јаглен во Скандинавија. Во близина на 2000-тите, кога рудникот бил затворен, работниците никогаш не си заминале, па се населиле, го создале овој мал град и живееле главно на копно благодарение на растечкиот туризам.

Поради ова, тие спроведоа некои сурови закони кои можеби немаат смисла за аутсајдерите, но според нивниот начин на живот поради екстремните временски услови со кои се опкружени, тие се само логични. Како што градот продолжи да се развива, се повеќе и повеќе луѓе сакаа да се приклучат на овој мирен „крај на светот“, не само поради едноставниот начин на живот, туку и поради долгите и темни зими кои всушност се навистина убави.

Не смеете да умрете

Од 1950 година во ова гратче „не смее да се умре“, односно да се закопа. Станува збор за закон кој беше донесен откако беше откриено дека телата закопани таму не се распаѓаат. Во арктички услови и екстремен студ, телата остануваат зачувани, па во телата на починатите е пронајден и вирусот на шпански грип. Телото во кое „живеел“ споменатиот вирус е закопано во 1918 година, а овој случај научниците го откриле во 1998 година.

Друга причина е тоа што телото би ги привлекувало поларните мечки, кои се една од најголемите закани за доселениците. Затоа, во случај некој да се разболи многу, ќе биде префрлен на јужната страна на Норвешка за да ја добие потребната медицинска нега.

Или да се породи

Вториот закон со кој се забранува породување во населбата е затоа што населбата нема породилно или родилна соба поради малата популација. За да се избегнат ризици при породување, тие силно препорачуваат трудницата да оди во најблискиот град или место со породилиште пред целосното времетраење. Уште еднаш, за да се избегне непотребната смрт.

Друг интересен закон кој всушност има најголема смисла е дека мачките не смеат да влезат во населбата. Ова е за да се заштити животот на локалните птици кои живеат во изолиран екосистем и кои се веќе малку. Ако сакате да живеете на толку екстремно место, мора да преземете што е можно помалку ризици ако сакате да преживеете.

Банка за семиња во Лонгјарбиен

Друго нешто што е многу интересно и привлечно за туристите е банката со семиња која е создадена на местото на стар рудник за јаглен. Банката за семиња е создадена за да ги заштити повеќето растителни видови кои се откриени и некои кои исчезнале. Банката моментално чува над 800.000 семиња од различни видови, а бројот сè уште се зголемува. Оваа банка е создадена во случај на природна катастрофа или дури и нуклеарна војна во иднина.

Претходна објаваИнтелигентните луѓе потешко наоѓаат љубов: 5 причини
Следна објаваПодводен музеј во Канкун – неверојатни слики

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име