Го крева ИМУНИТЕТОТ, го намалува холестеролот и шеќерот
Буковката (лат. Pleurotus ostreatus) е јадлива печурка од фамилијата Polyporaceae.
Како што се одгледува насекаде во светот, можете да го најдете на секој пазар и во секое време од годината, се користи термички обработен или сушен и има благ вкус.
Остригите може да се подготват со јајца, како чорба, да се печат на скара и често да се додаваат во чорба. Оваа печурка личи на остриги, па затоа не можете да ја помешате со отровни видови.
Познато е дека остригите го ослабуваат имунолошкиот систем, поради што Кинезите со векови ги користат во својата исхрана. Тие користеле буковки за да ги обноват мускулите и тетивите, но и да ја намалат болката.
Ако се прашувате како печурките го зајакнуваат имунитетот, одговорот лежи во бета-глуканите.
Ако внимателно го погледнете составот на кој било друг сируп за имунитет, ќе видите дека содржи бета-глукани.Бета-глуканите се користат во медицината уште од праисторијата, а старите јапонски записи наведуваат дека домашните животни кои дополнително се хранеле со печурки не развиваат инфекции и малигни заболувања.
Денес е познато дека бета-глуканите имаат силно имуномодулаторно дејство, што значи дека имаат способност за интеракција со имунолошкиот систем, така што од една страна го засилуваат посакуваното, а од друга страна го потиснуваат несаканиот имунолошки одговор.