Дома Здравје Ги уништуваме вирусите со ѓумбир, куркума, црн бибер

Ги уништуваме вирусите со ѓумбир, куркума, црн бибер

223
0

Постојат многу видови, подтипови, соеви на вируси. За да не се заразите со актуелниот корона вирус, или кој било друг, покрај стандардните препораки, може да ви помогнат и некои вообичаени производи, а тие се многу лути.

Ѓумбир – куркума
Корона вирусот е опасен бидејќи ја уништува способноста на телото да се спротивстави на бактериска пневмонија. Самиот вирус не е во состојба да убие човек, но тоа можат да го направат неговите „пријатели“ – бактериите.
Вирусот го слабее имунитетот на бронхијалната слузница, а бактериите од горниот респираторен тракт брзо се спуштаат и се размножуваат. Д-р О.Торсунов веќе 15 години лекува вирусни инфекции и вели дека корона вирусот се лечи со корен од ѓумбир. Кога одите на јавни места, ставете мало парче свеж ѓумбир во устата, не го голтајте или џвакајте, само држете го во устата, можете полека да го цицате (ќе делува три до четири часа). Тогаш шансите да се разболите се нула, бидејќи овој вирус не поднесува ѓумбир.

Ѓумбирот ја содржи супстанцијата гинтерол, што го прави уникатен. Има силно антиинфламаторно дејство во организмот, а според некои го забавува растот на малигните тумори. Покрај тоа, има и некои други корисни својства: благодарение на високата содржина на магнезиум, го забрзува елиминацијата на токсините од телото, а исто така ја подобрува состојбата на нервниот систем. И двете играат важна улога во нашиот имунитет. Може да го ублажи гадењето за време на бременоста.

Куркумата има моќно антивирусно и антибактериско средство. Контраиндициран е кај бремени жени.
Ѓумбирот и куркумата сварете ги како чај, додадете ги во храната. Децата можат да направат пијалок од ѓумбир со мед.

Црн бибер

Црниот бибер во комбинација со вотка е одличен начин да се спротивставите на сезонските настинки и вирусните напади. Содржи алкалоид пиперин, кој на зачинот му дава пикантност и лут вкус. Ја подобрува циркулацијата на крвта, варењето, го забрзува метаболизмот, има бактерицидно и аналгетско дејство.

Кога ќе настинете, на половина чаша топла вотка (руски рецепт) додадете една лажичка мелен црн пипер, оставете да отстои два-три часа, па процедете ја. Земете една кафена лажичка, два или три пати на ден.
Контраиндикации: гастритис, чир на желудникот, склоност кон хипертензија, а при низок крвен притисок или општ замор, црниот бибер помага за почеток и зголемување на виталноста.
Во случај на сува кашлица – Истурете половина лажичка мелен пипер во чаша топло млеко и пијте по една чаша од овој напиток два пати на ден.
Запомнете – важно е да го изберете вистинскиот квалитетен бибер. Обидете се да ги испасирате зрната – тие мора да останат цврсти. Ако се меки, тогаш пред вас најверојатно има семките од папаја или пиперка, собрани од земја.Таков зачин нема да ви наштети, но нема да ви биде ниту корисен. Зрното бибер мора да има зачинет вкус и да изгори до солзи. А мелениот зачин е ароматичен и е црн, а не сив.

Претходна објаваДесерт со пудинг, јаболка и ванила (рецепт)
Следна објаваИ оваа држава се откажа од пропусницата за ковид и покрај врвот на бранот омикрон

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име