Дома Здравје Гинко билоба против оштетување на мозокот

Гинко билоба против оштетување на мозокот

500
0

Една нова студија покажа дека екстрактот од гинко билоба, благодарение на неговите антиоксидантни својства, може да го заштити мозокот од негативните ефекти на алуминиум хлоридот, кој е поврзан дури и со Алцхајмерова болест.

Гинко билоба, двокотиледоно гинко или јапонски лешник е растение чиј екстракт се користи и за лекување на хипоксија и церебрални нарушувања. Токму поради неговите лековити својства, научниците во своето истражување користеле гинко билоба како потенцијален лек против токсичниот алуминиум хлорид.

Студијата е спроведена на 24 машки глувци, кои научниците ги поделиле во четири групи. Првата група добила дестилирана вода и беше ставена во контролната група. Втората група добила 200 mg екстракт, а третата група 10 mg алуминиум хлорид. Четвртата група добила 200 mg екстракт и 10 mg алуминиум хлорид. Глувците ги примале овие дози три месеци, по што научниците потоа направиле анализа на мозочните клетки.

Резултатите покажале дека глувците кои примале само алуминиум хлорид имале оштетени клетки поради зголемување на реактивните производи на тиобарбитурна киселина (TBARS) во мозокот и тестисите и дека нивните серумски тестостерон биле значително намалени. Глувците кои примале екстракт од гинко билоба со алуминиум хлорид имале пониски нивоа на TBARS и зголемени нивоа на антиоксиданси во нивните мозоци и тестиси.

Научниците заклучија дека овие антиоксидантни својства на екстрактот од гинко билоба ги штитат ткивата на тестисите и мозокот на глувците и ќе продолжат да го истражуваат неговото позитивно влијание врз мозокот во случај на Алцхајмерова болест.

Извор: Nutrition Journal

Претходна објаваКратка историја за сендвичот
Следна објаваКомбинација од туна и зеленчук одличен спој

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име