Гастроентеролозите тврдат дека ова е храна која никогаш не ја јадат (или ретко ја јадат)
СИТЕ НИЕ ИМАМЕ наши задоволства. За некои тоа е сладолед по долг, стресен ден, за други тоа е кока-кола после неколку парчиња пица во сабота навечер. Повеќето лекари и нутриционисти знаат дека целосното лишување од храната што ја сакаме ќе има негативен ефект, што ќе предизвика да јадеме повеќе од нив подоцна отколку што треба. Но, постојат одредени намирници кои гастроентеролозите ги избегнуваат 99 проценти (а понекогаш и 100 проценти) од времето. Иако никој од нив нема да симне години од животот ако ги јаде повремено, сепак се држат настрана од нив.
Протеински плочки
Протеинските плочки звучат како здрава храна, но понекогаш се преработуваат. Поради ова, тие можат да предизвикаат надуеност и гасови, вели гастроентерологот Хармони Алисон за HuffPost.
“Никогаш не јадам протеински плочки. Тие обично се многу преработени и содржат многу адитиви. Можете да ја добиете истата количина на протеини ако пиете чаша млеко или јадете путер од кикирики, јаткасти плодови или семки од тиква”, рече таа.
Стек
Љубители на сочни стекови, извинете. Гастроентеролозите се држат настрана од оваа храна.
„Го избегнувам црвеното месо, особено стековите и плескавиците. Црвеното и преработеното месо го зголемува ризикот од рак на дебелото црево и полипи на дебелото црево. Има висок процент на заситени масти, а ако сакате да го консумирате, внимавајте на количината. Ризикот од рак на дебелото црево е поголем кај оние кои консумираат повеќе од 100 грама дневно“, тврди гастроентерологот Ризвана Чаудхури.
Колбаси и виршли
Малкумина ќе одбијат виршли, но гастроентерологот Рабиа Де Латур секогаш се држи настрана од таквата храна.
„Податоците го поврзуваат внесот на црвено и преработено месо четири или повеќе пати неделно со дури 20 отсто поголем ризик од рак на дебелото црево“, истакна таа.
Длабоко пржена риба или пилешко
Медалјоните од пилешко или риба можеби се вкусни, но тие не му прават услуга на нашето здравје на цревата.
„Студиите покажаа дека маслото за пржење може негативно да го модулира цревниот микробиом, што доведува до влошување на атеросклерозата.
Газирани пијалоци
Ако редовно пиете газиран пијалок или кој било друг вид на засладен пијалок, можеби е време да се обидете да се откажете од оваа навика.
„Овие пијалоци се поврзани со хронични состојби, како што се дијабетес и срцеви заболувања. Покрај тоа, тие предизвикуваат гастроинтестинални симптоми како надуеност, подригнување и рефлукс, особено кога се комбинираат во нивните газирани и кофеински форми“, вели д-р Симон Ц. Метјуз.